París

Valls, després de l'atac a Niça: "França continuarà sent fidel a l'esperit del 14 de Juliol"

Les autoritats franceses allarguen tres mesos més l'estat d'emergència després de l'atemptat a Niça

RedaccióActualitzat

Màxima alerta a França arran dels fets a Niça. Les autoritats franceses allargaran tres mesos més l'estat d'emergència, que s'havia d'aixecar el dia 26. I aquest matí, el primer ministre, Manuel Valls, ha dit que s'ha decretat dol nacional tres dies, entre dissabte i dilluns. En una compareixença informativa sense preguntes, Valls ha assegurat que França s'està enfrontant a "una guerra" contra el terrorisme i que cal combatre aquesta situació amb fermesa:

"Els terroristes volen provocar la por. França és un gran país i una gran democràcia que no es deixarà desestabilitzar (...) No hem aconseguit parar aquesta xacra. Però França continuarà sent fidel a l'esperit del 14 de Juliol, continuarà sent un país unit que manté els seus valors"

El president, François Hollande, que ja s'ha desplaçat a Niça, ha reunit prèviament la cèl·lula de crisi al Ministeri de l'Interior. Ha assegurat que no hi ha cap dubte que es tracta d'un atac terrorista i ha promès mà dura:

"França plora i està afligida, però és forta i serà sempre més forta que els fanàtics que la volen atacar avui."

 

 

Hollande era a Avinyó i ha tornat cap a París per posar-se al capdavant del gabinet de crisi. El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha viatjat cap a Niça. Aquest matí, just després de presidir el Consell de Seguretat i Defensa a les nou del matí, Hollande i el primer ministre, Manuel Valls, també aniran cap a Niça.

El gabinet de crisi també ha servit per decidir qüestions de seguretat, com ara mantenir al màxim nivell l'operació Sentinel, adoptada després dels atemptats de París del 2015, que permet mobilitzar 10.000 militars. També la possibilitat d'activar l'anomenada "reserva operacional" per reforçar gendarmes i policia nacional, sobretot al control de fronteres.

Hollande confia que la identificació del conductor pugui donar més pistes sobre si actuava sol o tenia còmplices.

Ciutadans de Niça han posat en marxa l'etiqueta #portesouvertesnice per oferir casa seva als afectats. Per la seva banda, Facebook ha activat l'opció de "safety check" perquè la gent pugui informar que es troba en bon estat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut