Valls aprova un projecte de 2,4 MEUR per reformar l'edifici de Ca Xapes com a seu de la llar del jubilat

Valls aprova un projecte de 2,4 MEUR per reformar l'edifici de Ca Xapes com a seu de la llar del jubilat

Valls aprova un projecte de 2,4 MEUR per reformar l'edifici de Ca Xapes com a seu de la llar del jubilat

ACN Valls.-La Junta de Govern de l'Ajuntament de Valls ha aprovat, de manera inicial, el projecte de reforma de Ca Xapes, l'històric edifici situat a la Muralla de Sant Antoni, per tal que torni a acollir la Llar del Jubilat i Pensionista de Valls. El projecte se sotmetrà ara a exposició pública abans no sigui definitiu i es vol presentar també als socis de la Llar, però com a pas previ, aquesta setmana l'Ajuntament ja ha informat la junta de l'entitat amb l'objectiu de recollir les seves propostes. Les obres tenen un pressupost de 2.420.000 euros, IVA inclòs i comportaran la rehabilitació integral de Ca Xapes. L'edifici, testimoni de l'arquitectura industrial de mitjans del segle XIX, està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Per aquest motiu, el projecte contempla mantenir la volumetria i composició de les façanes protegides de Ca Xapes, tant la del carrer Muralla de Sant Antoni com la dels carrers Paborde i Pantà, que es rehabilitaran de manera completa. També es conservaran forges i sostres encavallats de l'edifici industrial original. L'interior es reformarà per fer-ho més accessible i funcional a les necessitats de l'equipament i activitats de la Llar, entitat que fins a l'any 2009 va ocupar l'edifici i que, un cop es completin les obres, podrà tornar a la seva històrica seu.

Els 2.050 m2 de superfície construïda de les tres plantes interiors de l'edifici es distribuiran per acollir els diferents serveis de l'entitat. Així, donant prioritat a l'accessibilitat, a peu de carrer i amb accés directe des de l'exterior s'hi instal·laran les sales que acullen els serveis que apleguen més participants, en concret, la cafeteria amb prop de 100 m2 i un saló de ball de més de 220 m2 que podrà operar també com un espai polivalent per a diverses activitats. En aquestes dues sales s'hi sumen a la planta baixa la cuina i la recepció de l'equipament. La primera i segona planta acolliran el gruix de despatxos i sales per activitats, entre aquests un ampli gimnàs de més de 150 m2, l'aula d'informàtica, l'aula d'informàtica i un espai que s'ha denominat biblioteca però que tindrà funcions polivalents. També hi haurà un ampli saló d'actes que recuperarà l'encavallat original de fusta del sostre. Una escala i l'ascensor, a la zona central de l'edifici, comunicaran les diverses plantes. A la tercera i última planta s'hi ubicaran els quadres tècnics i d'instal·lacions, mentre que la coberta s'impermeabilitzarà i, a la vegada, se'n reforçarà tota l'estructura.El projecte, redactat per l'empresa Vectia Enginyeria i aprovat ara inicialment, és el resultat del treball previ per establir les funcionalitats i usos de Ca Xapes per adaptar-lo a les necessitats de l'entitat. En aquest sentit, durant la fase prèvia a la redacció del projecte s'han recollit propostes i, amb la participació dels socis de la Llar, s'han visitat altres equipaments de característiques similars per tal de determinar conjuntament el servei i funcionament de Ca Xapes.Així, s'ha donat prioritat a la funcionalitat del futur equipament per garantir l'accessibilitat a tots els serveis adreçats a la gent gran, amb espais prou amplis perquè l'edifici històric de Ca Xapes pugui obrir les seves portes a altres associacions de la ciutat, on s'hi podien celebrar actes i activitats externes a l'entitat i convertir-lo així en un punt de trobada cívic i d'intercanvi intergeneracional. Ja s'ha informat de les característiques del projecte a la junta i en les setmanes vinents està previst presentar-ho al conjunt de socis de l'entitat per tal d'incorporar les seves propostes abans de l'aprovació definitiva.