Treballadores de McDonald's fan vaga en una desena de ciutats dels EUA
Treballadores de McDonald's fan vaga en una desena de ciutats dels EUA

Vaga de les dones dels McDonald's: "L'assetjament sexual ja no entra en el menú"

En una desena de ciutats dels Estat Units les treballadores surten al carrer per denunciar abusos

Actualitzat

La campanya MeToo contra els assetjaments sexuals no para de guanyar adhesions. Amb pancartes amb lemes com "L'assetjament sexual ja no entra al menú" o "Agafi la seva hamburguesa, agafi les seves patates fregides i tregui les mans de les meves cuixes", les treballadores de la cadena de menjar ràpid McDonald's d'una desena de ciutats dels Estats Units han fet vaga aquest dimarts.

Demanen a la companyia més vigilància per prevenir i evitar aquest tipus de casos a la feina. Segons diuen les convocants, un 40% de les treballadores de McDonald's han estat assetjades pels gerents i supervisors dels establiments.

En aquest sentit demanen que s'instrueixi els comandaments i encarregats per evitar aquest tipus de comportaments en els 14.000 centres que hi ha als Estats Units. També demanen un departament que s'ocupi de les queixes i més facilitat per denunciar l'assetjament.

 

 

Consideren que l'empresa no fa prou, diu una treballadora de McDonald's a Kansas.

"Han dit que hi haurà entrenament, però no hem rebut formació.  De fet, no han fet res."

Les manifestacions les ha organitzat la plataforma Fight for 15$ (lluita per 15$), que treballa per a la millora dels sous i les condicions de treball dels empleats de fast-food. El mes de maig van denunciar a la Comissió per a la Igualtat d'Oportunitats en l'Ocupació l'assetjament i represàlies a 10 treballadores de McDonald's per part de supervisors masculins.

Una de les treballadores d'un McDonald's de Chicago explica el seu cas:

"Els homes se senten amb tot el poder, i et diuen que et retallaran les hores. O si no ho fan, simplement faran que el dia sigui un infern. Et fan sentir que no ets res, només perquè has intentat resistir-te."

El 2016, 15 dones més van interposar una demanda formal contra la companyia.

 

 

Una de les advocades de la plataforma "Fight for 15$", Joyce Carlson assegura que si no hi ha resposta les protestes es poden estendre.

"El que faci McDonald's sobre aquest tema, com decideixin tractar-lo, i si actuen de manera proactiva, tindrà influència en altres botigues."

Un portaveu de McDonald's, Andrea Abate, defensa que la companyia ja està actuant per evitar els casos d'assetjament sexual.

"Des de la nostra fundació, estem compromesos amb una cultura que afavoreixi el tracte respectuós de tothom. Tenim polítiques, procediments i entrenament que estan dissenyats específicament per prevenir l'assetjament sexual a la nostra empresa i als restaurants propietat de l'empresa, i creiem fermament que els nostres franquiciats comparteixen aquest compromís."

Sovint aquestes companyies operen en franquícies que no sempre tenen departaments de recursos humans o procediments establerts per gestionar les reclamacions d'assetjament sexual.

"Avui protestar és més important que treballar. Tenim la força per protegir-nos els uns als altres i exigir la justícia que mereixem."

 

 

Una de les treballadores diu que es va treure el davantal per sortir al carrer per donar suport a la protesta.

És el primer cop en 100 anys que es fa una vaga per l'assetjament sexual a la feina en la cadena de menjar ràpid més gran del món.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralAssetjament sexual
Anar al contingut