Els líders del pacte de coalició: el lehendakari Urkullu i la secretària general del PSE, Idoia Mendia (EFE)
La secretari general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, felicita Urkullu després de sortir reelegit (EFE)
Vitòria

Urkullu, reelegit lehendakari amb els vots del PNB i els socialistes

El pacte de coalició entre les dues formacions planteja un nou estatut acordat amb l'Estat i ratificat per la societat basca

RedaccióActualitzat

Iñigo Urkullu ha estat reelegit lehendakari en el ple del Parlament de Vitòria. Urkullu ha estat elegit en segona votació, amb els vots del seu partit, el Partit Nacionalista Basc, i el Partit Socialista d'Euskadi. Les dues formacions han signat un acord de coalició per governar conjuntament els propers quatre anys. Un dels grans objectius del nou executiu serà avançar en un nou Estatut.

Aquest matí, la cambra basca ha votat per segona vegada les dues candidatures presentades, la d'Urkullu i la de Maddalen Uriarte (EH Bildu), després que aquest dimecres cap dels dos aconseguís la majoria absoluta, fixada en 38 escons. El candidat a la reelecció ha obtingut avui 37 vots enfront dels 18 d'Uriarte. Elkarrekin Podem (11 escons) i el PP (9) no han fet costat a cap dels aspirants a lehendakari. 

Iñigo Urkullu reclama un nou estatut per al 2020, pactat amb l'estat espanyol i ratificat per la societat basca. I també reivindica Euskadi com a nació. EH Bildu demanava un procés d'independència amb una consulta vinculant d'aquí a dos anys. 

Acords i diàleg

Un cop investit, Urkullu ha dit que assumeix amb humilitat que li caldrà governar buscant acords i diàleg i s'ha compromès a complir fidelment el programa de govern pactat amb els socialistes, que té aquest ordre de prioritats:

"La nostra prioritat és créixer i crear més i millors llocs de treball, garantir les polítiques socials i els serveis públics essencials, consolidar la convivència social i política després del final de la violència i acordar un nou pacte estatutari de futur per a Euskadi"

 

Anar al contingut