Vitòria

Urkullu: "No permetrem una modificació unilateral del concert"

El lehendakari ha censurat la "campanya institucional i política" que qüestiona el concert basc i el conveni navarrès

RedaccióActualitzat

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha carregat contra la "campanya institucional i política" que vol qüestionar el concert econòmic basc. "No permetrem una modificació unilateral" d'aquest sistema, ha assegurat Urkullu durant la seva intervenció en la inauguració del VI Congrés Mundial de Col·lectivitats Basques a l'Exterior, que es fa a Vitòria. El lehendakari ha defensat aferrissadament el model de finançament d'Euskadi davant les declaracions de diferents dirigents polítics en el sentit de voler "modular" o "actualitzar" el sistema aplicat tant al País Basc com a Navarra.

Iñigo Urkullu ha advertit que "qualsevol modificació unilateral del concert econòmic és una línia vermella que no podem permetre i que no acceptarem que es traspassi". El president basc ha dit que no entén "l'atac deliberat" a un model que ha definit com "històric", "legal", "solidari" i "eficaç", que està "pactat" i que només "va en benefici de la ciutadania com a conseqüència del poder originari dels territoris forals bascos". El lehendakari ha remarcat: "Som un poble amb una història, una cultura i una clara vocació d'autogovern", i ha afegit que el concert és "la clau de volta" d'aquest autogovern.

Des de Navarra, la seva presidenta, Uxue Barkos, ha afirmat que farà "front comú" amb Urkullu, en la defensa del conveni navarrès i del concert econòmic basc, perquè "la posició de força serà més gran".

Albert Rivera: "Els privilegis no es copien, s'eliminen"

En declaracions a "Els matins" de TV3, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que, en un sistema federal, s'hauria d'acabar amb la quota basca i navarresa. "Els privilegis no es copien, s'eliminen", ha dit el líder de C's, que ha explicat: "Nosaltres volem sobretot ajustar el sistema de finançament a les necessitats de les comunitats autònomes actuals, però és inevitable abordar aquest debat que sempre hem defensat, mentre el PSOE i el PP callaven. No es pot defensar una igualtat per a tots els espanyols, dir no a una quota a Catalunya i dir sí a les províncies basques. Això em sembla incoherent."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut