El lehendakari Iñigo Urkullu. (Foto: Reuters)
El lehendakari Iñigo Urkullu. (Foto: Reuters)
Vitòria

Urkullu cessa el coordinador de Pau i Convivència per no entregar la carta d'un pres d'ETA a una víctima

Txema Urkijo al·lega que el reclús va demanar-ho explícitament en no haver-hi "garantia de discreció".

RedaccióActualitzat

El lehendakari Iñigo Urkullu ha destituït el coordinador de la Secretaria de Pau i Convivència del govern basc, Txema Urkijo, després que aquest hagi reconegut que no va entregar una carta d'un pres d'ETA dirigida a una víctima.

Urkijo va explicar aquest dimarts en el seu compte de Twitter que no va entregar la carta del pres penedit Kepa Pikabea a la víctima d'ETA Miguel Ángel Madariaga perquè l'hi va demanar explícitament el reclús en no haver-hi "garantia de discreció".

 

En una breu nota de premsa, l'executiu de Vitòria informa que aquesta destitució es deu a les "diferències observades" fins ara en la interpretació i execució de la "metodologia de treball comú que ha de caracteritzar al conjunt de la Secretaria General de Pau i Convivència".

Urkijo, membre històric de Gest per la Pau, va entrar al govern de Juan José Ibarretxe l'any 2002 com a director de Drets Humans i va continuar fent tasques relacionades amb els Drets Humans i l'Atenció a les Víctimes amb Patxi López i, des de fa un any i mig, amb Urkullu.

El Col·lectiu de Víctimes del País Basc (Covite) va exigir dijous passat la dimissió d'Urkijo, a qui acusaven d'haver actuat "com un gran censor" i passar "per sobre del dret a la veritat i a la reparació".

La denúncia de l'associació de víctimes es va produir després d'una entrevista entre Madariaga i Pikabea a la presó d'Àlaba. En aquesta trobada, la víctima va preguntar al pres com és que no havia respost a unes cartes que havia enviat a la presó, però Pikabea va explicar-li que sí que havia contestat les missives i que l'última l'havia fet arribar a Urkijo.

Anar al contingut