Colòmbia

Uribe indulta els primers 16 rebels de les FARC d'acord amb el seu pla d'excarceració massiva de presos

El president colombià, Álvaro Uribe, ha indultat els primers 16 rebels de les FARC seleccionats en el seu programa d'excarceració massiva de presos de la guerrilla, segons han confirmat fonts oficials. Amb aquesta mesura, Uribe busca afavorir l'alliberament d'ostatges en mans de les FARC, que ara mateix retenen més de 50 persones, entre les quals, l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt. A més, segons l'agència oficial de notícies, l'executiu té enllestides les resolucions d'una altra trentena d'antics insurgents més, que, juntament amb els 16 indultats, formen part d'un grup de prop de 200 escollits pel programa de posada en llibertat que Uribe va anunciar a principis de mes.

Actualitzat

Els primers 16 rebels de les FARC indultats pel pla d'Uribe que busca afavorir l'alliberament d'ostatges en mans de la guerrilla estan a l'espera de l'ordre d'excarceració, "l'últim pas per recobrar la llibertat", segons ha informat el Servei de Notícies de l'Estat.

Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia mantenen segrestades 56 persones, entre elles l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt i tres nord-americans, i està disposada a intercanviar-les per mig miler d'insurgents que continuen empresonats. Per la seva part, l'executiu té enllestides les resolucions d'una trentena d'antics insurgents més, que formen part d'un grup de 193 elegits pel programa de posada en llibertat que Uribe va anunciar a principis de mes. D'aquestes gairebé 200 persones, 126 tenen assegurada la concessió del benefici del perdó de la pena, però no de l'oblit, precisament el que diferencia l'indult de l'amnistia.

Els 193 seleccionats estaven empresonats en una cinquantena de centres arreu del país i han estat traslladats a un centre que és a Chiquinquirá, al nord-est del país, i a un altre d'Espinal.

A més de l'indult, i sempre que els processos o condemnes es corresponguin amb delictes polítics, el govern podrà excarcerar aquests rebels a través d'ordres de tancament i de suspensió de procediments judicials. En qualsevol cas, però, Uribe ha condicionat aquests beneficis penitenciaris al fet que els excarcerats no tornin a delinquir, renunciïn a les FARC i no s'allistin a cap altre grup armat il·legal.

Anar al contingut