París

Uribe destaca l'"esperit constructiu" de la reunió amb Sarkozy mentre busca suports per negociar amb les FARC

El president de Colòmbia, Álvaro Uribe, s'ha reunit amb Nicolas Sarkozy a París, la primera parada de la seva gira europea. El president colombià ha destacat l'esperit constructiu de la trobada amb el seu homòleg. Uribe busca aconseguir el suport d'Espanya, França, Suïssa i l'Església catòlica per negociar amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) l'alliberament d'ostatges. Precisament les FARC han fet públic en les últimes hores que no permetran que el Comitè Internacional de la Creu Roja visiti els centenars d'ostatges que encara tenen retinguts i han negat contactes amb l'Església per gestionar un "punt de trobada".

Actualitzat

Uribe busca aconseguir el suport d'Espanya, França, Suïssa i l'Església catòlica per negociar amb les FARC l'alliberament d'ostatges i, amb aquest objectiu ha començat una gira europea. La seva primera parada l'ha fet a París, on s'ha entrevistat amb Sarkozy i on ahir va rebre familiars de l'excandidata presidencial, Ingrid Betancourt, a qui els va demanar el seu suport perquè "s'ha de crear una gran força emotiva al món a favor del procediment de l'Església i dels dos delegats dels tres països europeus", amb l'objectiu final que "les noves generacions colombianes puguin viure feliços".

Després de la seva trobada amb el president francès, que no ha durat ni una hora, Uribe ha manifestat que ha estat una "reunió plena de confiança, de franquesa i d'esperit constructiu" i ha mostrat el seu agraïment a Sarkozy. Uribe ha recordat que després de ser envestit president, "com una rebel·lió dels colombians contra el terrorisme", ha dit, va rebre un "gran suport"  de Sarkozy, que aleshores era ministre de l'Interior.

Abans de la reunió, Uribe ha parlat del "punt de trobada" amb la guerrilla, proposada per la Conferència Episcopal Colombiana. Segons ha manifestat, el seu executiu accepta les condicions reclamades: que es faci en una zona rural, despoblada i on no hi hagi ni casernes de l'exèrcit ni de la policia. Una proposta amb la qual no cal retirar les forces de seguretat de cap zona, com pretenen les FARC i que rebutja Uribe.

En qualsevol cas, el president ha manifestat que cal fixar límits: "he de ser molt cautelós per evitar que el segrest prengui força al nostre país", ja que, segons ha assegurat, s'ha reduït en un 80% des que va arribar al càrrec. En la mateixa línia, Uribe ha manifestat que "Colòmbia està guanyant la lluita contra el terrorisme" i que "els colombians se senten ara més segurs, més protegits per un Estat de llei, respectuós amb la democràcia".

Per la seva part, les FARC han fet públic aquesta matinada que no permetran que el Comitè Internacional de la Creu Roja visiti els centenars d'ostatges que encara tenen retinguts. A més, s'han negat a mantenir contactes amb l'Església catòlica per gestionar un "punt de trobada" i dialogar sobre un intercanvi humanitari. Una nova demostració de la situació de bloqueig a què s'ha arribat en les negociacions pel que fa a més intercanvis de presoners, després de l'alliberament de Consuelo González i Clara Rojas.

Les FARC mantenen retingudes 44 persones, entre elles Betancourt, tres nord-americans, polítics i militars.

Anar al contingut