Palma

Urdangarin nega que el rei Joan Carles intervingués en els seus negocis o en els de la infanta

El cunyat diu que no hauria d'haver facturat a Aizoon un curs de coaching per a ell i la seva dona

RedaccióActualitzat

Després de tres sessions i quasi setze hores de compareixença, Iñaki Urdangarin ha acabat aquest dijous la seva declaració davant del tribunal de Palma. El marit de Cristina de Borbó ha negat que el rei Joan Carles intervingués en els seus negocis o en els de la infanta però, per un error en l'admissió d'un document, ha reconegut un correu electrònic on li demanava el seu suport. 

L'advocada de Manos Limpias ha preguntat a Urdangarin sobre un correu electrònic enviat al rei Joan Carles; i l'exduc ha reconegut el document. Arran de la pregunta, s'ha fet un silenci a la sala i la magistrada ha decidit interrompre la sessió per comprovar si el document estava admès a tràmit en la causa. El mateix gendre del rei Joan Carles ha dit en veu baixa que creia que no estava admès a tràmit. Vint minuts més tard, s'ha reprès el judici i la magistrada ha dit que el correu del monarca "està expressament inadmès"i que, atesa la complexitat del cas, el tribunal entenia que es tractava d'un error, però advertia les parts que no tornés a passar. L'advocada de Manos Limpias s'ha disculpat.

Desvincula la infanta d'Aizoon

Abans, Urdangarin ha exculpat la seva dona de la seva participació en l'empresa familiar Aizoon i ha assegurat a les preguntes de Manos Limpias que la infanta no feia cap funció a Aizoon, l'empresa de la qual el matrimoni és propietari al 50%.

En la mateixa línia, el cunyat del rei manté que ell era l'únic administrador de l'empresa i que la seva dona en desconeixia la facturació i ha afirmat que la seva dona mai va tenir a disposició ni va utilitzar la VISA que tenia al seu nom a càrrec d'Aizoon ni en coneixia les claus.

"Només les podia utilitzar jo, la meva secretària o les persones que estaven al meu voltant."

És més, l'exduc de Palma ha atribuït a la seva secretària i als seus assessors administratius la decisió d'imputar a Aizoon les despeses.

Urdangarin ha explicat també que la infanta no anava a les juntes perquè no es feien presencials, quan va dir que sí que hi anava durant la instrucció del cas. El cunyat del rei, però, ha assegurat que la seva dona va firmar "erròniament" com a arrendadora i arrendatària en el contracte de lloguer de la seva vivenda al carrer Elisenda Pinós de Barcelona com a seu social de l'empresa que compartien.

"Cristina va firmar erròniament els documents que no hauria d'haver firmat com a sòcia."

Urdangarin ha respost que la seva dona "coneixia vagament que jo prestava serveis en consultoria". També ha explicat que el motiu pel qual la infanta figura com a copropietària d'Aizoon va ser "un tema personal" i una qüestió "de confiança", segons ha dit.

No obstant, després que l'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, li hagi ensenyat una factura de 6.672,50 euros pagada per Aizoon d'un curs de coaching per a la infanta i ell mateix, Urdangarin no n'ha sabut donar explicacions i ha admès no s'hauria d'haver facturat a Aizoon.

A l'espera que en el judici del "cas Nóos" declari la infanta Cristina, Urdangarin ha fet servir la mateixa estratègia defensiva que el seu exsoci, Diego Torres. Urdangarin assegura que no feia cap pas sense que la Casa del Rei en tingués constància. També va dir que no sabia res de cap factura cobrada, va derivar responsabilitats cap a l'exsecretari de l'Institut Nóos, Miguel Tejeiro, i va desvincular de l'empresa la seva dona, Cristina de Borbó.

Com va fer el seu exsoci Diego Torres, va recórrer a aquest argument per defensar la legalitat dels seus negocis. Només va admetre, i a mitges, el delicte fiscal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut