Londres

Uns 750.000 funcionaris britànics, en vaga contra la reforma de les pensions

Les severes mesures d'estalvi al Regne Unit han provocat una forta oposició. Primer va ser dels estudiants i ara dels sindicats, que han convocat una vaga general al sector públic en contra de la reforma del sistema de pensions, però també en contra d'un model de retallades socials que vol aprimar l'estat del benestar. La participació serà determinant per saber si els sindicats podran complir o no la promesa d'una tardor calenta. El govern també està molt pendent de la participació, perquè en el context de crisi actual no pot corregir gaire el programa de retallades i tem que les vagues s'estenguin. L'opinió pública, però, està molt dividida i, fins i tot, l'oposició laborista no dóna suport a les queixes.

Actualitzat
Tot i que no forma part de la zona euro, el Regne Unit també vol reduir el seu elevat deute amb una retallada del 25% de la despesa pública fins al 2014. El nou govern liberal conservador també ha anunciat l'acomiadament de 300.000 treballadors del sector públic, tant de l'administració estatal com de la local. I com altres països, també preveu incrementar els ingressos apujant l'IVA.

De moment, dos de cada tres centres escolars han tancat per la vaga, molt seguida per professors, però que també ha afectat aeroports i oficines del govern. Es calcula que 750.000 funcionaris han seguit la protesta contra la voluntat de l'executiu britànic de fer-los treballar més anys amb cotitzacions més altes per tenir pensions més baixes. Però els sindicats també han fet campanya per guanyar seguidors entre tots els altres afectats per les nombroses retallades socials del govern conservador i liberaldemòcrata.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut