Manifestació contra el TTIP i el CEPA a Berlín
Manifestació contra el TTIP i el CEPA a Berlín
Berlín

Uns 350.000 manifestants a tot Alemanya contra el TTIP i el CEPA

Les protestes, convocades per organitzacions i partits d'esquerra i ecologistes, s'han desenvolupat en un ambient festiu i sense incidents

RedaccióActualitzat
Fins a 350.000 manifestants, segons xifres dels convocants, han sortit aquest dissabte als carrers de Berlín, Frankfurt i altres cinc ciutats d'Alemanya en protesta contra els projectats acords de lliure comerç de la Unió Europea amb Estats Units, elTTIP, i amb el Canadà, el CETA.

La marxa berlinesa ha arrencat cap al migdia a la cèntrica Alexanderplatz en direcció cap a l'antic sector est de la capital alemanya, amb uns 70.000 participants, segons xifres policials.

A Frankfurt, la marxa ha aplegat unes 25.000 persones, ha indicat la Policia. Una xifra que els convocants eleven al doble, i que ha anat des de la plaça de l'Òpera Antiga fins al centre de la ciutat.

Paral·lelament, milers de manifestants han desfilat pels carrers de Colònia, Hamburg, Leipzig, Munic i Stuttgart, amb còmputs de participació que oscil·len entre els 15.000 i els 40.000 assistents cadascuna.

La Policia ha desplegat forts dispositius de seguretat, especialment a Frankfurt, capital financera i banquera alemanya.

Tant en aquesta ciutat com a Berlín, les protestes han anat acompanyades d'actuacions musicals i un desplegament de pancartes amb lemes com "Aturar el CETA i el TTIP, per un comerç mundial just", en un ambient festiu i sense incidents.

Els convocants de la jornada de mobilització han estat partits polítics, com socialdemòcrates, els Verds i l'Esquerra, i sindicats, grups ecologistes i religiosos, que exigeixen la immediata interrupció d'aquestes negociacions amb els EUA i la suspensió de la ratificació de l'acord amb el  Canadà.

La marxa d'avui ha coincidit amb el retorn al país del ministre d'Economia, vicecanceller i líder socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, després d'una visita realitzada al Canadà, centrada justament en el CETA, l'aprovació haurà de ser sotmesa als Parlaments dels Estats membres de la UE.

Les discrepàncies en les negociacions del TTIP amb els EUA han creat friccions en la coalició de govern a Berlín de cristianodemòcrates i socialdemòcrates.

En unes recents declaracions a la televisió pública alemanya, el mateix Gabriel va donar per fracassades "de facto" les negociacions amb els EUA. Posteriorment, fonts governamentals van matisar que la cancellera, Angela Merkel, considera que encara és possible signar l'acord.

A Alemanya hi ha gran rebuig entre la població pel temor que baixin els estàndards de qualitat, socials i mediambientals i que entrin a Europa aliments manipulats genèticament, que als EUA es venen més fàcilment.

La indústria alemanya ha demanat al govern alemany que parli amb una sola veu i que destaqui els avantatges del TTIP.

Es considera que les recents exigències de la Comissió Europea a Apple que torni 13.000 milions d'euros d'impostos no pagats poden dificultar més les negociacions.

Un dels temes que més dificultats ha creat en les negociacions són les denominacions d'origen europees dels sectors agrícoles i ramaders, que els EUA no volen reconèixer i respectar de la mateixa manera que es fa a Europa.

Anteriors mobilitzacions

La mobilització d'avui ha seguit la multitudinària marxa que va tenir per escenari la capital alemanya el passat mes d'octubre, amb uns 150.000 participants, segons la policial, o 250.000 segons els organitzadors.

El mes d'abril va haver-hi una altra gran marxa per Hannover, la vigília de la visita de treball a aquesta ciutat alemanya del president nord-americà, Barack Obama.

Anar al contingut