Barcelona

Uns 20.000 viatgers són traslladats en autobús en els trams amb el servei de trens interromput

Uns 20.000 viatgers de 68 trens de les línies 2 i 10 de Rodalies han estat traslladats aquest matí en autobús en els trams on s'ha interromput el servei, entre Sants i Gavà, i entre Sants i l'aeroport. El secretari d'estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, s'ha mostrat "raonablement satisfet" del funcionament del pla alternatiu de trasllat. Amb tot, el temps mitjà del desplaçament entre Gavà i la plaça Espanya de Barcelona ha estat de 50 minuts, i de 25 minuts el trajecte invers. Amb tot, Morlán ha insistit que està disposat a introduir les modificacions que siguin necessàries en el pla de transport alternatiu a partir de les recomanacions dels ajuntaments afectats.

Actualitzat
El centre de Coordinació d'Operacions Ferroviàries ha comparegut en roda de premsa per valorar el funcionament del dispositiu especial posat en marxa en el primer matí laborable de la seva aplicació. El secretari d'estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, ha reconegut que "no és triomfalista en absolut", però que dins d'aquest marc l'operatiu posat en funcionament "s'ha dut a terme d'una manera raonable".

Morlán ha intentat presentar el pla com un sistema que ha possibilitat als usuaris el desplaçament sense interrupció gràcies als autobusos contractats, tot i que ha reconegut que aquest s'ha desenvolupat "sense les condicions adequades per al funcionament del trànsit".

El secretari d'estat d'Infraestructures ha començat agraint el treball de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, així com el dels treballadors de Renfe i Adif que havien fet possible engegar un pla especial en temps rècord, després d'haver de decidir implementar-lo d'urgència a causa de la greu incidència que es va produir dissabte per una injecció de ciment que va desplaçar un mur d'un dels túnels dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Morlán ha informat que fins a les onze del matí, hi ha hagut 16.800 viatgers que s'han vist afectats a les estacions de Renfe per la interrupció del servei ferroviari, i que s'han vist obligats a efectuar transbords d'entre 7 i 12 minuts.

Els autobusos han anat funcionant de manera "força ordenada", segons Morlán, "sempre tenint en compte el context produït" i han sortit a mesura que han arribat a les 50-55 persones per vehicle. Però Morlán ha reconegut que la congestió del trànsit, més estesa que en un dia normal, ha fet que els desplaçament fossin lents. Així, per cobrir el tram entre Gavà i la plaça Espanya de Barcelona els autobusos han trigat 50 minuts, mentre que en sentit contrari, de sortida, el tram s'ha cobert amb 25 minuts de mitjana.

Mentre que les autoritats del Trànsit han equiparat l'afectació a la xarxa viària a la d'un dia de pluja, Morlán ha explicat que a la tarda s'incorporaran 40 persones més al servei d'informació de Renfe, que se sumaran a les 110 persones que s'hi han incorporat al matí.

A més, dins del capítol de millores, Morlán ha demanat als mitjans que fessin arribar als usuaris la posada en marxa d'un nou telèfon d'informació, el 900 202 220, totalment gratuït, després d'adonar-se que els usuaris afectats havien de carregar amb el cost de la trucada a Renfe.

Morlán ha indicat que, pel que fa a l'afectació, en els trens de llarga distància, com és el cas dels que venien de Madrid o Saragossa, que han finalitzat el trajecte a Tarragona, fins a 26 autobusos han cobert el trajecte per traslladar els 1.345 passatgers afectats. En total, els autobusos habilitats han substituït set trens.

Per la seva banda, el secretari general de mobilitat de Catalunya, Manel Nadal, ha manifestat el seu agraïment als ciutadans de Catalunya per suportar un viatge més llarg i amb més intercanvis del que fan de forma habitual. Nadal ha destacat que l'esforç ciutadà ha permès que "tot sortís raonablement bé".

Manel Nadal ha explicat que, a diferència de diumenge, aquest dilluns s'han triplicat el nombre d'autobusos destinats a cobrir el trajecte Gavà-Barcelona, i que s'havien duplicat els que cobrien la línia Anoia-Llobregat. A més, ha informat que aquesta línia ha registrat un 20% menys de passatgers del que és habitual.

La valoració que ha fet Nadal del pla especial implementat l'ha dut a indicar que de moment s'ha descartat la opció d'un transport marítim des del port de Vilanova, ja que aquest només podria anar a 30 nusos, amb un màxim de 300 viatgers per vaixell, cosa que no milloraria l'actual sistema.

En canvi, Nadal ha informat que a Gavà està previst regular amb cons la incorporació a l'autopista cap a Barcelona, un dels punts més problemàtics aquest dilluns al matí.

Nadal ha reconegut que la informació sobre el canvi de destinació dels autobusos, que enlloc d'arribar fins a Sants han finalitzat el trajecte a plaça d'Espanya o a Maria Cristina és un dels aspectes per millorar. A més, ha avançat que es reforçaran les línies L82, L84 i la L10 a Bellvitge, per tal que la seva freqüència sigui de 10 minuts.

A més, ha indicat que s'habilitarà una nova línia d'autobusos per enllaçar la zona alta de Gavà amb la zona alta de Viladecans a través de la C-285 amb un carril bus específic. La línia arribarà fins a Cornellà.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut