Madrid

Unnim presenta al Banc d'Espanya dues opcions de recapitalització i esgota el termini per fer-ho

Aquest dilluns s'acaba el termini perquè les entitats financeres presentin al Banc d'Espanya els seus plans de capitalització. El nivell de solvència exigit és del 10% per a les caixes i del 8% per als bancs que siguin a la borsa. En aquest sentit, el Consell d'Administració d'Unnim ha acordat presentar al Banc d'Espanya dues opcions diferents per tal de recapitalitzar-se. Una opció preveu establir una aliança amb un grup financer per crear-ne un de nou o afegir-s'hi. L'altra suposa la creació d'un banc al qual aportaria el negoci financer i tots els seus actius i passius.

Actualitzat
Unnim afirma en un comunicat que les dues opcions presentades al Banc d'Espanya "permetran fer front a les exigències de capitalització i conservar els principals trets identificatius que defineixen actualment" l'entitat.  

Una de les possibilitats és que l'entitat estableixi una aliança que "permeti fer una operació de caràcter corporatiu amb un grup financer". Hi ha dues vies: la creació d'un grup nou a través d'una SIP o d'una fusió o afegir-se a un grup ja existent. L'altra alternativa és la creació d'un banc al qual "s'aportaria el negoci financer i la totalitat dels seus actius i passius". Aquest nou banc "permetria instrumentalitzar diferents opcions de capitalització incloent-hi l'entrada d'inversors privats i, si escau, del FROB".

La preferència d'Unnim seria, segons algunes fonts, fusionar-se amb una caixa de fora de Catalunya per complementar el negoci i no veure's forçats a tancar més oficines i retallar plantilla. Si no trobessin un aliat fora no descarten buscar-ne un a Catalunya. Aquesta entitat necessita 568 milions d'euros.

El govern espanyol ha fixat en un 10% els nivells de solvència de les caixes i en un 8% el dels bancs que siguin a la borsa. El Banc d'Espanya ja va informar a principis de mes de qui complia i qui no. La Caixa, que crearà un banc, és dins els límits. En canvi, CatalunyaCaixa i Unnim tenien els deures per fer. Totes dues tenien previst crear un banc, però sense sortir de moment a borsa, fet que les obliga a tenir un nivell de solvència del 10%.

Qui també s'ha pensat què fer fins a l'últim moment ha estat Banco Base, fruit de la fusió de la CAM amb Cajastur. Finalment han decidit aparcar les discrepàncies i el repartiment de poders i demanar diners al FROB, com també ho han fet CatalunyaCaixa -que necessita més de 1.700 milions d'euros- i NovaCaixa Galícia, que també tindran com a soci el govern i hauran de reduir també els seus consells d'administració a quinze persones.

Altres opten per sortir a borsa com Bankia, la fusió liderada per Caja Madrid, que necessita més de 5.000 milions d'euros i que podria complementar amb ajudes també del FROB. El Banc Mare Nostrum i Banca Cívica també buscaran accionistes a borsa. Finalment, CajaEspaña ha decidit fusionar-se amb Unicaja, entitat que compleix, i de llarg, les exigències de capital del Banc d'Espanya.

Relleu en la direcció d'Unnim

D'altra banda, aquest dilluns han entrat en vigor, tal com estableix el protocol de fusió, els nomenaments de Jaume Ribera, com a president de l'entitat, i Jordi Mestre, com a director general. Substitueixen Salvador Soley, que finalitza el mandat de president, i Enric Mata, que es jubila. Els nous càrrecs s'hauran de ratificar durant l'assemblea general de l'entitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut