Universitat gratuïta a Andalusia per als que ho aprovin tot

La presidenta andalusa anuncia bonificacions del 99% de la matrícula a partir del segon curs de la carrera
Universitat gratuïta a Andalusia per als que ho aprovin tot
Sevilla

Universitat gratuïta a Andalusia per als que ho aprovin tot

La presidenta andalusa anuncia bonificacions del 99% de la matrícula a partir del segon curs de la carrera
Actualitzat
Una classe a la Universitat de Granada

Una classe a la Universitat de Granada

Andalusia tindrà universitat gratuïta a partir del segon curs. Ho ha anunciat la presidenta de la Junta, Susana Díaz, aquest dimarts. Els estudiants de les nou universitats públiques només pagaran el primer curs i, si treuen com a mínim un 5 en totes les assignatures, el segon curs els sortirà pràcticament gratis, ja que rebran una beca per al 99 per cent del preu de la matrícula, i així successivament.

Es calcula que 30.000 universitaris andalusos es beneficiaran d'aquesta mesura, que entrarà en vigor al setembre. La presidenta ha explicat que el cost l'assumirà la Junta, amb una partida addicional per a les universitats.

"Crec que s'ha de primar i premiar l'esforç de qui s'esforça, qui treballa i qui aprova. Perquè garanteix la igualtat d'oportunitats. Perquè no vull veure joves que es queden fora perquè hi ha un ministre indolent, com en el seu dia Wert, que es va inventar mig punt més [per aconseguir beca] i va treure milers d'estudiants, fills d'obrers, de les universitats. I Europa camina en aquesta direcció, de primar l'esforç, el talent i que la universitat pública sigui gratuïta per a aquells que s'esforcen."

Susana Díaz ha dit que "som un dels països d'Europa amb les matrícules universitàries més altes i no som els més rics." Ha plantejat que "el fet que Alemanya, Suècia o Finlàndia tinguin matrícules més barates que Espanya" dona un sentit clar a la mesura que ha anunciat.

La presidenta d'Andalusia assegura que la bonificació de la matrícula anirà acompanyada d'"un potent sistema de beques que ajudi a l'allotjament, la manutenció i el transport" dels alumnes amb menys recursos.

La Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat ha fet un comunicat en què diu que no té prou informació per valorar la mesura de la Junta d'Andalusia, però justifica el sistema que s'aplica a Catalunya.

"Catalunya té focalitzat el sistema universitari en la qualitat i l'equitat. Aquesta mesura de gratuïtat l'apliquem en les rendes baixes. A Catalunya d'ençà 6 anys tenim implantat el sistema de preus per renda, que és el que garanteix un sistema de qualitat, com mostren les dades i la recerca que des de les universitats catalanes es fa."

La secretaria argumenta que el 58,9% dels graduats de Catalunya cotitzen a la Seguretat Social l'any següent d'haver acabat estudis. A Andalusia aquest índex és d'un 33,9%. La inserció total, d'acord amb l'afiliació a la Seguretat Social, és del 72,2% a Catalunya i del 57,2% a Andalusia.

"A Catalunya la inserció laboral dels graduats universitaris és 15 punts superior a Andalusia i 25 punts superior en termes de velocitat d'inserció."

A més, segons Universitats, Catalunya inverteix més per estudiant que Andalusia.

"La transferència pública per estudiant és superior a Catalunya que a Andalusia. Segons dades de la Fundació CYD: 3.843€ per estudiant a Andalusia i 5.074€ per estudiant a Catalunya."

A Catalunya, la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat va concloure que la universitat hauria de ser gratuïta, quedar fora de la llei de l'oferta i la demanda i convertir-se en un agent socioeconòmic de l'entorn.

♦ Els estudis a la universitat a Catalunya poden costar el triple que en una altra comunitat

La convenció formada per totes les forces polítiques amb representació parlamentària, organitzacions sindicals vinculades al món universitari, col·legis professionals, associacions empresarials i entitats culturals i socials ha analitzat i debatut durant quatre anys els problemes que ha d'afrontar i superar el sistema universitari català.