Madrid

Units Podem no participa en el minut de silenci perquè diu que Barberá no es mereix cap homenatge

Rafael Hernando critica la pràctica "caïnita" de la formació de Pablo Iglesias i Rafael Catalá considera que la senadora ha patit "una pressió injustificada i sense fonament"

RedaccióActualitzat

Màxima tensió entre el PP i Podem arran de la mort de Rita Barberá. Els diputats d'Units Podem han decidit no participar en el minut de silenci per considerar que no s'havia d'homenatjar la senadora. El líder de la formació, Pablo Iglesias, ha justificat aquesta decisió:

"Lamentem la mort de qualsevol ésser humà i transmetem el nostre condol als familiars i amics de Rita Barberá. Però un minut de silenci és un homenatge, un homenatge pòstum, i nosaltres no participarem en un homenatge a una persona amb una trajectòria marcada per la corrupció. Lamentem i ens sembla terrible que algú mori però s'haurà d'entendre que a aquesta persona no ha de fer-se un homenatge polític en un espai polític com és el Congrés, segons el nostre parer."

 

 

Iglesias creu que s'hauria de tenir en compte altres col·lectius a l'hora de dedicar homenatges:

"Potser tindria més sentit que en aquest hemicicle féssim un homenatge a les víctimes de la pobresa energètica o potser les víctimes de la corrupció. Crec que avui toca guardar les formes. Crec que el respecte personal i la separació del vessant polític i personal és compatible amb la coherència."

 

 

Tant el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, han criticat amb contundència l'actitud de la formació de Pablo Iglesias. Hernando demana a Iglesias que reflexioni:

"Vull lamentar profundament l'actitud de Podem en aquest assumpte (...) Jo li demano al senyor Pablo Iglesias, senzillament, que faci ell una profunda reflexió sobre el que ha fet aquest matí, sobre el significat del seu gest i sobre aquest caïnisme que alguns practiquen en la vida normal i en la política."

El ministre Catalá considera que Rita Barberá ha rebut pressions injustificades:

"Cadascú sap el que ha dit i amb quin fonament ho ha dit perquè deu haver-hi algú que té molta informació, o moltes proves o que es considera a si mateix que té la capacitat de dictar sentències abans dels tribunals. Per tant és una bona reflexió la que hauríem de fer sobre la conveniència de no fer prejudicis i de no denigrar a les persones amb el dany tan important que es fa quan, en el cas de Rita Barberá, és una persona que durant dècades ha treballat per l'interès general, per la seva ciutat, per tots els valencians. Als últims mesos ha tingut, segons la meva opinió, una pressió injustificada i sense fonament." 

Baldoví: "S'ha de separar el vessant polític del personal"

Des de Compromís, el seu portaveu a la cambra baixa, Joan Baldoví, s'ha desmarcat de l'absència de Podem al minut de silenci, tot i la diferència "abismal" que el separava de la senadora. "S'ha de separar el vessant polític del personal", ha dit Baldoví, encara que ha remarcat que li semblaria "repugnant" que el PP intentés ara reivindicar la figura de Barberá "quan fa una setmana que li van girar l'esquena i la van ignorar de manera ostensible". 

El diputat valencià, que ha estat present en el minut de silenci, ha assegurat que, "per respecte" a la senadora, el seu partit havia de participar-hi. Baldoví creu que, en cap cas, això no suposava una "reivindicació" de la seva figura política, sinó simplement una "mostra de respecte" a una parlamentària que ha mort.

Rufián: "Esquerra va dir a Barberá el que li havia de dir en vida"

El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat que el seu partit va dir a Rita Barberá el que li havia de dir en vida, i ha assenyalat que seria "poc elegant" reiterar-ho ara que ha mort. En declaracions als passadissos del Congrés, Rufián ha explicat que tothom sap què opina Esquerra de la gestió de l'exalcaldessa de València però ha considerat que s'ha de separar "el que ha passat avui amb la seva gestió política".

Sobre la decisió de Podem, el diputat republicà ha mostrat el seu respecte per l'autonomia dels grups parlamentaris i ha comentat que el minut de silenci hauria de ser una pràctica general per a tots els polítics que moren.

Des del govern ha estat el vicepresident, Oriol Junqueras, qui, en declaracions a la SER, ha mostrat el condol per Barberá. Més enllà de les diferències polítiques, Junqueras ha dit que no comparteix el gest d'En Comú Podem de no participar en el minut de silenci. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut