Madrid

Units Podem, el nom de la coalició entre Esquerra Unida i Podem

Els dos líders han reflectit a les xarxes socials la seva satisfacció després de posar nom al seu nou compromís

RedaccióActualitzat

Units Podem és el nom de la coalició que formen Esquerra Unida i Podem per a les pròximes eleccions generals del 26J. Així han reflectit a les xarxes socials els seus líders la seva satisfacció després de posar nom al seu nou compromís:


 


L'aliança no tenia fins aquests moments un nom que l'identifiqués. La coalició electoral ha registrat davant la Junta Electoral Central la seva denominació.

Després d'aquest tràmit, el secretari d'Organització d'EU, Adolfo Barrena, ha explicat que aquesta denominació s'ha adoptat per complir amb la llei, però que no es farà servir ni durant la campanya electoral ni tampoc apareixerà a les paperetes.

I mentre tots dos partits superaven les seves diferències en aquesta qüestió, a la Comunitat Valenciana, després de la ruptura d'ahir, s'ha aconseguit salvar la coalició a poques hores d'expirar el termini per registrar-la i després que Podem millorés lleugerament l'oferta a IU. Finalment ocuparan el cinquè lloc per València, el sisè per Alacant i el tercer per Castelló.

Amb el nom de Compromís Podem EUPV: a la valenciana, esperen superar la barrera dels nou escons que va aconseguir el 20D la coalició Compromís Podem: És el Moment, de la qual EU es va quedar fora llavors per falta d'acord.

També com a València, estan al marge de l'acord preelectoral entre Podem i EU a Catalunya i Galícia. En aquesta última hi ha hagut igualment tensions fins a l'últim moment sobre el procés de confluència al voltant de A Marea. No obstant, fonts d'aquesta plataforma, agrupa Podem, Anova i Esquerda Unida, han assegurat que la coalició es registrarà, independentment que Anova pugui abandonar-la i concórrer pel seu compte si així ho decideixen les seves bases en una consulta que se celebrarà la setmana que ve.

Segueixen negociant a Catalunya, on el problema està en si concórrer com en les passades eleccions, quan es van presentar com En Comú Podem, o sota el paraigua d'un partit instrumental i assegurar-se així tenir grup propi al Congrés. A més, tampoc han consensuat encara la denominació amb la qual concorrerien el 26J.

Negociant fins a l'últim moment estan també a les Balears perquè MÉS, PSM, exmilitants d'EU i Verds, no accepten per ara la proposta de Podem, segons han explicat, de compartir el tercer lloc de la llista.

I la tensió que ahir es va desencadenar a Almeria per les crítiques de la coordinadora provincial d'EU, Rosalía Rodríguez, a l'elecció del exJEMAD José Julio Rodríguez com a "número u" de la coalició per ser una "persona lligada a l'OTAN", sembla que han quedat resoltes pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha deixat clar que l'exgeneral seguirà al capdavant.

Un altre dels punts de fricció amb Podem està a Astúries, ja que el partit morat no s'ha pronunciat encara sobre els canvis sol·licitats per EU en la candidatura del Principat, que vol millorar la seva posició respecte al tercer lloc que li han adjudicat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut