Pablo Iglesias al Congrés
Madrid

Pablo Iglesias anuncia un recurs al Constitucional contra el 155

Es tracta del primer recurs contra l'activació de l'article 155, ja que Podem té 67 diputats i per presentar-lo en calen 50

RedaccióActualitzat

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest dijous un recurs al Tribunal Constitucional contra l'aplicació del 155 a Catalunya. Segons ha dit Iglesias als passadissos del Congrés, recorreran "ben aviat", dilluns que ve, ja que estan "signant per fer-ho".

Iglesias ho ha dit a preguntes dels periodistes, l'endemà que ERC reptés Units Podem-En Comú Podem-En Marea a promoure aquest recurs d'inconstitucionalitat, en comptar amb els 50 diputats que estableix la llei per fer-ho. El grup compta amb 67 diputats.

Es tracta del primer recurs que arribarà al TC en contra de l'acord del Consell de Ministres de fa més d'un mes per aplicar el 155. El PDeCAT i ERC no ho podien fer perquè no tenen els diputats necessaris.

De moment, el grup té previst presentar el recurs en solitari amb "l'objectiu d'evitar que això (el 155) torni a passar a Catalunya i altres comunitats autònomes que han rebut l'amenaça del 155 des del govern del PP".

Amb tot, el número 2 del PDeCAT al Congrés, Jordi Xuclà, ha assegurat que seria de sentit comú presentar un sol recurs plegats perquè els "fonaments jurídics són compartits".

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha celebrat l'anunci i ha assegurat que no els han convidat a sumar-s'hi, però que si ho fan "és de suposar que ens hi afegirem". Tardà ha recordat que la seva formació, a diferència d'altres, ha estat sempre molt crítica amb aquest tribunal en entendre que "està contaminat pel partidisme".

No implica una suspensió cautelar automàtica

La Constitució preveu que quan el govern espanyol presenta un recurs d'inconstitucionalitat al TC contra una llei, amb la seva admissió a tràmit per part del tribunal quedi suspesa cautelarment.

Aquesta prerrogativa no és aplicable amb la resta de grups. Ho poden demanar però no és un fet habitual.

El Congrés rebutja derogar el 155

L'anunci es fa el mateix dia que el Congrés ha rebutjat per una amplíssima majoria, la de PP, PSOE i Ciutadans, derogar-ne l'aplicació. Aquest dimecres s'ha votat la moció del PDeCAT que reclamava posar fi a tots els decrets de "suspensió de l'autonomia de Catalunya" derivats del 155.

La moció, que es va debatre dimarts, ha comptat amb 89 vots a favor d'ERC, PDeCAT, Units Podem i el PNB, els mateixos que van rebutjar l'aprovació de l'article al Senat.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut