United Airlines
United Airlines

United Airlines trontolla a la Xina per la sonada expulsió d'un passatger

David Dao, d'origen xinès, va queixar-se de racisme, i la repercussió de l'incident a la Xina està posant en perill els interessos de la companyia en aquell país

RedaccióActualitzat

David Dao, el passatger nord-americà d'origen xinès que aquest diumenge va ser expulsat violentament d'un avió de United Airlines, ha contractat un advocat a Chicago per estudiar accions legals contra la companyia.

L'advocat aquest dimarts va confirmar la seva identitat i va assegurar que ara el que vol és recuperar-se de les ferides que va patir quan el van agafar de mala manera i el van treure de l'avió.

L'incident, gravat per altres passatgers de l'avió i difós per les xarxes socials, s'ha convertit en un fenomen viral mundial que està danyant molt seriosament la reputació d'aquesta companyia aèria.

La repercussió a la borsa va ser notable aquest dimarts: hi va haver moments en què les accions de la companyia van caure un 4,4%, tot i que finalment van tancar amb una caiguda del 1,1%. Es calcula que això significa una pèrdua de valor d'uns 250 milions de dòlars.

Tres comunicats en 24 hores

La direcció de la companyia, amb el director general Óscar Muñoz al capdavant des de fa un any i mig, va trigar força a reaccionar i això va empitjorar la situació. En un primer moment només va emetre un comunicat intern en què defensava la companyia i no es disculpava.

Després de la caiguda a la borsa va córrer a emetre un altre comunicat, aquest públic, en què es disculpava amb el passatger, però encara no l'anomenava:

"Em sap greu, ho arreglarem. Em disculpo molt i molt amb el client que van fer fora a la força i amb tots els clients que eren a l'avió. Ningú no hauria de ser maltractat així mai."

Amb això no va haver-n'hi prou, i els va caldre un tercer comunicat amb més disculpes.

El factor xinès

L'origen xinès de Dao està resultant crucial: quan el van treure a la força de l'avió va cridar que l'estaven discriminant per motius racistes. Això ha encès els ànims de molta gent d'origen asiàtic a Chicago mateix, que aquest dimarts van concentrar-se per protestar davant les oficines de la companyia a l'aeroport O'Hare, on va passar l'incident.

Però la principal repercussió de l'incident ha estat a la mateixa Xina: gairebé 500 milions d'usuaris de la xarxa social Weibo -l'equivalent xinès de Twitter- han vist les imatges. United té una aliança amb Air China i vola a més ciutats xineses que qualsevol altra companyia dels EUA. Ara caldrà veure si això afecta a mig i llarg termini als interessos d'United a Xina.

El passat fosc de David Dao

A banda d'això, l'incident també ha fet aflorar assumptes foscos del passat de David Dao: durant l'incident va al·legar que era metge i que l'endemà havia d'atendre els seus pacients a Louisville.

El cert, però, és que el 2005 va ser condemnat per haver prescrits medicaments il·legals, ha estat 10 anys sense poder exercir i ara està treballant només un dia a la setmana. Durant el judici va admetre haver acceptat favors sexuals a canvi d'eixugar un deute.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut