Barcelona

Unió no preguntarà directament sobre la independència en la consulta a la militància del 14 de juny

"Voleu que Unió Democràtica de Catalunya continuï el seu compromís amb el procés des del catalanisme integrador i d'acord amb els següents criteris?" és la pregunta anunciada per la direcció democristiana

Actualitzat

Unió ja té pregunta per a la consulta interna a la militància del proper 14 de juny. Després de més de tres hores de reunió del comitè de govern, el secretari general, Ramon Espadaler, l'ha anunciat en roda de premsa:

"Voleu que Unió Democràtica de Catalunya continuï el seu compromís amb el procés des del catalanisme integrador i d'acord amb els següents criteris?"

Aquests sis criteris són: sobirania, democràcia, diàleg, seguretat jurídica, Europa i cohesió. A la pràctica, això vol dir que Unió condicionarà el seu suport al fet que no es limiti l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya; que totes les decisions es prenguin per majoria; que el procés es gestioni des del diàleg amb el govern espanyol; que no hi hagi declaració unilateral ni procés constituent al marge de la llei; que es descartin escenaris fora de la UE i que es garanteixi la cohesió social.

L'acord no ha estat adoptat per unanimitat, perquè entre els 28 membres del comitè de govern amb dret a vot hi ha hagut nou dirigents, representants del sector independentista, que han votat en contra. A més, hi ha hagut també una abstenció.

Espadaler ha reconegut que la fórmula escollida conté elements de complexitat, però ha esgrimit que no està renyida amb la claredat i que el fet que pugui respondre's amb un 'sí' o un 'no' contribuïrà a definir quina és la posició del partit. En la mateixa línia s'ha mostrat el vicesecretari general d'Unió, Toni Font, que ha resumit l'acord en una piulada:

Dies de debat intern

En els darrers dies hi ha hagut un intens debat dins la formació demòcrata-cristiana. La setmana passada, un miler de militants entre els quals hi ha Joan Rigol o Núria de Gispert, van reclamar que es preguntés directament per la independència, a la qual cosa la portaveu del partit va respondre que aquest debat s'havia de mantenir allunyat dels mitjans. El secretari general del comitè de govern d'Unió, Ramon Espadaler, per la seva banda, va assegurar que la pregunta serà clara i que el resultat fixarà la posició d'Unió respecte al full de ruta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut