Barcelona

Unió deixarà el govern però en garantirà l'estabilitat fins al final de la legislatura

El secretari general d'UDC afirma que no trenquen la federació de CiU i que prenen aquesta decisió "per coherència" després de l'ultimàtum de CDC

RedaccióActualitzat

"Se'ns ha obligat a prendre una decisió en tres dies i l'hem pres". El secretari general d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, ha confirmat que els democristians faran "un pas enrere" i sortiran del govern de la Generalitat després de l'ultimàtum de CDC d'aquest dilluns. Així doncs, la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega; el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el mateix Espadaler, conseller d'Interior, ja han comunicat al president de la Generalitat, Artur Mas, que deixen l'executiu.

Unió Democràtica, però, garantirà l'estabilitat del govern d'Artur Mas "fins a l'últim moment de la legislatura", ja sigui per la convocatòria del 27-S o ha obert la porta "fins i tot si anés més enllà".

De tota manera, Espadaler ha respost amb un "ja veurem" a la pregunta sobre com concorreran a les properes eleccions al Parlament i ha dit que "ni ens veiem ni ens deixem de veure" en la candidatura que encapçalarà Artur Mas el pròxim 27-S. "Cada cosa al seu temps; no precipitarem les decisions", ha assenyalat.

"Nosaltres no trenquem la federació de CiU"

Espadaler ha volgut destacar que no es trenca la federació sinó que se li dóna "continuïtat" i que els diputats d'Unió seran "lleials" als compromisos electorals i garantiran l'estabilitat de l'executiu: "No serà per UDC que el govern perdrà una sola votació al Parlament".

La decisió l'ha pres el comitè de govern per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions.

"Per coherència amb nosaltres mateixos"

A la cúpula d'Unió tampoc li ha agradat el plantejament de "tot o res" fet per Convergència. Espadaler s'ha mostrat molt decebut amb l'actitud de CDC en els últims dies, remarcant en diverses ocasions la paraula "ultimàtum" en referència a la roda de premsa de Josep Rull d'aquest dilluns. En la mateixa línia s'ha mostrat el líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, al seu compte de Twitter, on ha lamentat que no hi hagi lloc per al diàleg:

Aquesta "discrepància amb les formes", però, també ha anat lligada a diferències amb el "fons". El número dos d'Unió Democràtica ha insistit que la formació no està "en contra del sí-sí", però que la fórmula guanyadora de la consulta interna d'aquest diumenge "bo i incloent el 'sí-sí', incloïa també altres posicions que pensem que és important que continuïn vinculades a allò que anomenem 'procés'".

És per això que el número dos d'Unió ha parlat de "pas enrere per coherència amb nosaltres mateixos".

Segons ha pogut saber TV3, la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, deixarà la política.

Dia de reunions

Al Parlament hi ha hagut un matí frenètic, amb reunions constants. Les cúpules de Convergència i Unió s'han entrevistat als despatxos, amb el president Artur Mas al capdavant. Coincidint amb el ple monogràfic sobre Salut, Artur Mas i Ramon Espadaler s'han tornat a trobar aquest matí, després de la reunió d'ahir al vespre. També dirigents d'Unió, per una banda, i de Convergència, per una altra, han aprofitat per reunir-se als despatxos de la cambra catalana.

En les últimes hores, el sector crític d'Unió ha portat al comitè de govern d'Unió una proposta perquè el partit se sumi al full de ruta comú de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Així ho ha anunciat Antoni Castellà després de reunir-se durant una hora amb el líder de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, a la seu d'Òmnium a Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut