Lleida

Unió de Pagesos protestarà dilluns contra l'ampliació de les ZEPA del Segarra-Garrigues

Unió de Pagesos ha convocat una manifestació per dilluns a Tàrrega per expressar la seva oposició a l'ampliació de les zones de protecció d'aus al costat del canal Segarra-Garrigues. Una vintena de pagesos de la zona del Baix Segre en van parlar ahir a la nit en una assemblea. Unió de Pagesos vol que el màxim d'afectats per les Zones de Protecció d'Aus del canal Segarra-Garrigues presentin al·legacions a l'últim projecte de la Generalitat, que per evitar una multa comunitària proposa ampliar les àrees protegides en més de 1.500 hectàrees.

Actualitzat
Els pagesos demanen a l'administració que tingui en compte el territori a l'hora de fer els plans d'usos i gestió d'aquestes zones. Per la seva banda, la Comissió Europea ha aclarit als pagesos que podran seguir regant si no perjudiquen les aus de secà. La CE ha indicat que la prohibició no serà total, i que "determinats tipus d'irrigació seguiran estant permesos sempre que no tinguin impacte negatiu sobre la població d'aus estepàries". Així, ha fet una crida a la calma als pagesos, que ja preparen protestes i al·legacions a la decisió del govern de protegir 1.597 hectàrees addicionals.

D'altra banda, l'ampliació de zones de protecció d'aus al canal Segarra-Garrigues ha començat a provocar enfrontaments i baralles entre pagesos de Lleida, que en alguns casos han arribat a les mans. Així ha estat a Alfés, on en dues ocasions les baralles han acabat ja als jutjats de Lleida, on s'han celebrat judicis ràpids.

Després d'aquestes pujades de to hi ha la impotència dels pagesos davant de l'ampliació de les Zones Especials de Protecció d'Aus (ZEPA), que en tot el canal afecta 42.144 hectàrees, un 60% de la superfície regable en les sis comarques per les quals passa el canal.
Anar al contingut