Barcelona

Unió critica en el consell nacional que CiU quedi exclosa del desplegament de l'Estatut

Un nombre important de consellers nacionals ha volgut intervenir en el torn de paraula durant el consell nacional d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Entre els temes que s'han tractat, hi ha crítiques a la llei de la memòria històrica, que consideren sectària, i la polèmica pel decret d'ensenyament del govern espanyol perquè, segons Unió, vulnera les competències incloses en el nou Estatut. Però l'assumpte que ha volgut destacar el comitè del partit ha estat la presència de Convergència i Unió a les comissions bilaterals que negociaran el desplegament de l'Estatut a Madrid.

Actualitzat
En roda de premsa per explicar els continguts de la reunió del consell nacional, el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha denunciat que, en voler excloure CiU de les comissions bilaterals per al desplegament de l'Estatut, la "retòrica de mà estesa" del president de la Generalitat, José Montilla, "ha saltat pels aires". Alhora, ha expressat la seva "preocupació" per l'"actitud ferma del tripartit de buscar l'exclusió de CiU".

Pelegrí ha insistit que l'Estatut no exclou l'oposició, ja que en parlar de la composició de les comissions es refereix que hi haurà representants de la Generalitat, que es compon de tres institucions: presidència, govern i Parlament, fet que obre la porta a la presència de totes les forces parlamentàries. El dirigent ha advertit que la federació nacionalista seguirà insistint a ser present en les comissions Estat-Generalitat i ha desdenyat l'eficàcia del consell català per a l'impuls i seguiment del desplegament estatutari, proposat pel govern de la Generalitat i que inclouria CiU.

El líder democristià també ha aprofitat que es compleixen dos anys del desastre del Carmel per subratllar que la Generalitat ha "incomplert sistemàticament els seus compromisos en relació amb el Carmel".

D'altra banda, també s'ha referit al decret d'ensenyaments mínims del govern espanyol, que instaura una tercera hora de castellà a Catalunya. Pelegrí ha remarcat la necessitat d'exigir a l'Estat que "respecti les competències de Catalunya" en aquesta matèria i ha insistit a circumscriure el debat en l'àmbit competencial i no al lingüístic.

Pelegrí ha demanat també al govern de la Generalitat que no faci amb la memòria històrica "el mateix que feia el franquisme", diferenciant els protagonistes "entre bons i dolents". Segons Pelegrí, "la memòria és plural, no n'hi ha una de sola", però "el tripartit, especialment ERC i ICV, intenta refer la història separant entre bons i dolents". 

En el consell nacional també s'han oficialitzat els canvis en el comitè de govern d'Unió que s'havien apuntat en les últimes setmanes. Joan Carrera i Carme Tort-Martorell passaran a formar-ne part. Carlo Galluci, que fins ara desenvolupava el càrrec de secretari de política econòmica, ha estat designat nou vicepresident executiu de política sectorial i programes de la formació socialcristiana, en substitució de Daniel Ortiz, que va dimitir per desavinences amb la direcció.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut