Barcelona

Unió amenaça de trencar amb CDC si es qüestiona Duran a Madrid

El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran Lleida, hauria plantejat un ultimàtum als seus socis de Convergència sobre la política de pactes de la federació a Madrid. Així ho asseguren diversos diaris, que apunten que els dirigents d'UDC estarien disposats a trencar amb Convergència si no s'accepten les seves condicions. Segons aquestes fonts, el comitè de govern d'Unió defensa que Duran Lleida, com a president del grup parlamentari al Congrés, tingui l'última paraula sobre possibles pactes a Madrid. Els dirigents d'Unió ho entenen com la contrapartida necessària per haver deixat les mans lliures a Convergència i el seu líder, Artur Mas, en l'estratègia al Parlament.

Actualitzat
Diversos dirigents d'Unió Democràtica han alertat que, si des de Convergència se segueixen escoltant veus que qüestionen Josep Antoni Duran Lleida com a candidat de CiU al Congrés i "segueixen erosionant" el seu lideratge, la federació es pot veure abocada a la ruptura. Fonts de la direcció d'Unió han explicat que en la reunió del comitè de govern del partit de dilluns han estat nombroses les intervencions queixoses amb l'aparició de sectors de CDC que pretenen vetar Duran com a candidat al Congrés, per situar-hi un cap de llista convergent, i rebutgen la seva estratègia de cara a les generals a favor d'entrar en un futur govern espanyol, si es donen les condicions propícies per fer-ho.

Suport a Duran

Després que el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, es fes ressò en la reunió d'aquestes veus de Convergència que qüestionen Duran, s'han produït una desena d'intervencions de dirigents socialcristians disgustats per aquest fet. Entre els membres del comitè de govern que han expressat obertament el seu malestar pel "constant qüestionament" de les tesis de Duran hi havia l'històric dirigent d'Unió Llibert Cuatrecases, el secretari de finances i exconseller de Justícia, Antoni Isac, la secretària de política social, Dolors Llorens, o el secretari general de les joventuts d'Unió, Josep Moliné.

Els diferents interventors en el debat, segons que han explicat les citades fonts presents en la reunió, han remarcat que Unió no ha de "permetre" que "permanentment" es qüestioni Duran i que, si continua aquesta dinàmica, la federació es pot veure abocada a la ruptura.

Tots ells han coincidit a advertir que una ruptura entre CDC i Unió seria una "bogeria" i un "error colossal", però han afegit que si des de Convergència "no es vol que caminem junts", potser no quedarà una altra sortida. En aquest sentit, han recordat que des d'Unió s'ha "respectat" l'estratègia marcada per Artur Mas al Parlament, i que de cara a les generals Convergència hauria de comportar-se amb "la mateixa lleialtat" cap a Duran i respectar les seves tesis.

Així mateix, la direcció del partit ha avalat l'aposta de Duran de buscar una "entesa programàtica" a Madrid amb la força que estigui disposada a assumir els plantejaments de CiU, ja que s'ha de "servir els interessos de Catalunya des de qualsevol àmbit de decisió", inclòs el govern d'Espanya.

Les veus del sector sobiranista

Dirigents de CDC adscrits al sector sobiranista han mantingut els últims dies diverses converses per preparar una intervenció davant del consell nacional de Convergència, que es reunirà el pròxim 30 de juny, a favor d'arrabassar-li a Unió el seu dret a liderar la candidatura al Congrés, com preveuen els acords de federació entre convergents i socialcristians. Un dels promotors d'aquesta iniciativa és el conseller nacional per Reus Víctor Terradellas, que compta amb el suport de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), branca juvenil del partit, si bé la direcció de Convergència, per boca del seu portaveu, David Madí, es va desmarcar dijous passat d'aquests moviments i va subratllar que la candidatura al Congrés li correspon a Unió.
Anar al contingut