Javier Martos, director executiu d'UNICEF Comitè Espanyol, durant la presentació de l'informe "No val a badar" de l'Agenda …
Javier Martos, director executiu d'UNICEF Comitè Espanyol, durant la presentació de l'informe "No val a badar" de l'Agenda 2030 el 17 de maig de 2018 (horitzontal)

Unicef Catalunya reclama augmentar la inversió en infància i ampliar l'oferta de places d'educació de 0 a 3 anys

Actualitzat

ACN Barcelona.-Unicef Catalunya ha presentat aquest dijous l'informe 'No val a badar' en el que reclama situar la inversió social en infància, com a mínim, al nivell de la inversió mitjana de la Unió Europea i ampliar l'oferta de places d'educació de 0 a 3 anys per garantir una educació de qualitat i inclusiva. L'organització ha reiterat la seva proposta d'establir una prestació per a fill a càrrec de caràcter universal que cobreixi els mínims essencials perquè els infants gaudeixin d'un nivell de vida adequat. L'informe analitza 7 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, però des d'Unicef en destaquen 3, que són la lluita contra la pobresa i l'exclusió infantil, la promoció d'una educació de qualitat i l'eradicació de qualsevol tipus de violència. "Hem de posar als infants al centre de les polítiques. Que no ho estiguin és una vulneració dels seus drets". El responsable de polítiques d'infància d'Unicef Comitè Catalunya, Roger Garcia, ha destacat la necessitat que l'informe s'hagi centrat en la infància amb la finalitat que "l'Agenda 2030 serveixi de guia perquè s'incorporin els objectius de desenvolupament sostenible en les polítiques públiques".

Segons l'informe, l'Agenda 2030 té dos eixos prioritaris: més inversió en infància, especialment en aquells nens que viuen en una situació de vulnerabilitat, i tenir unes institucions que involucrin la infància, tant en el procés de definició com en el d'implementació de les polítiques públiques. Garcia ha explicat que les polítiques en moltes ocasions "no funcionen com haurien de funcionar ni impacten com haurien de fer-ho". Garcia ha dit que "els infants són els més afectats en situacions de pobresa" perquè es troben en un moment clau del seu desenvolupament. Javier Martos, director executiu d'Unicef Comitè Espanyol, ha explicat que la situació de pobresa infantil no ha sigut "mai prioritària" ni ha estat en l'agenda política ni en la pública. Tot i això, ha destacat que el problema és que no s'ha "pressionat a les autoritats". En quant a l'educació, segons dades del 2016, a Catalunya l'abandonament escolar es troba en el 17%, 7 punts per sobre de la UE. Per això, a l'informe també reclamen una "educació de qualitat i inclusiva per a totes les persones per la lluita contra la segregació escolar". Unicef Comitè Catalunya també ha destacat la necessitat d'eradicar qualsevol tipus de violència infantil. Demanen polítiques preventives i impulsar que els propis infants detectin aquestes situacions. Garcia ha explicat que els nens són "ciutadans vulnerables" però cal veure'ls com a "ciutadans de ple dret". Per altra banda, Martos ha anunciat que "fins i tot dins dels defensors de la infància volen que es redueixi l'edat de vot" i que passi a ser als 16 anys.

Anar al contingut