Cavallers cristians i turcs simulen una batalla mentre dansen en el salt a la plaça de Sant Pere.
La Patum d'aquest any ha acabat amb la interpretació d'"Els Segadors". (Foto: ACN)
Berga

Unes sis mil persones acomiaden la Patum amb "Els Segadors"

El tradicional salt de plens posa el punt final a una de les Patums més multitudinàries i reivindicatives dels últims anys

RedaccióActualitzat

La Patum de Berga d'aquest any ha estat marcada per les reivindicacions. La Patum completa ha començat amb un gest del tot inèdit en la història de la festa. Després del repic del tabal, els músics han començat a interpretar l'himne d'''Els Segadors'. Els milers de patumaires que hi havia a la plaça -es calcula que n'hi arriben a cabre uns 6.000- s'hi han sumat immediatament, així com les autoritats, al balcó de l'Ajuntament, que s'han posat dretes.

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha explicat que la iniciativa va sorgir dels músics per afegir-se a les celebracions pel Tricentenari del 1714 i que l'Ajuntament i els caps de colla la van veure amb bons ulls. "A partir d'aquí, el moment ha estat encertat perquè la gent ha respost i les comparses, com els gegants i la guita, s'han alçat", ha valorat l'alcalde, que ha apuntat que "part de l'èxit" d'aquest gest ha estat que "poca gent" n'estava assabentada. Gendrau no ha tancat la porta que la iniciativa, que aquest diumenge ha estat "excepcional", s'instauri en els pròxims anys: "No ho descartaria, però s'haurà de parlar amb el Patronat".

La Llei de la Patum

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha avançat que "en els propers mesos hi haurà bones notícies" per a la Llei de la Patum, els tràmits de la qual van començar en la legislatura passada. Tot i que Mascarell ha dit que li "agradaria" que aquesta "fos l'última" festa sense llei pròpia, no ha assegurat que així sigui: "La data no la puc donar". "Espero que ben aviat tinguem pràcticament establert el text i el calendari definitiu", ha afegit. Tot i que podrien passar entre deu i dotze mesos fins a l'aprovació, la diputada Montserrat Ribera ha apuntat que si "tots els grups parlamentaris estiguessin d'acord" amb el text, el procediment es podria fer "per lectura única i s'avançaria molt més".

 

Anar al contingut