Olot

Unes obres al centre d'Olot descobreixen restes de l'antic volcà del puig del Roser

RedaccióActualitzat

Les obres del Firal d'Olot treuen a la llum restes de l'antic volcà del puig del Roser, fins ara desconegudes.

Les rases que es van fer en aquest passeig mesos enrere han aportat informació molt valuosa sobre el volcà que hi va haver al puig del Roser, on actualment hi ha la plaça de toros i els jutjats.

 

Els treballs han constatat que l'explosió de l'erupció va ser poc intensa. Es creu que la base del con volcànic podia fer un quilòmetre de perímetre.

L'any 2015 es va confirmar la seva presència però aquests darrers treballs han permès constatar que l'erupció va ser poc explosiva per la poca presència de cendres i s'ha pogut delimitar la seva dimensió.

Entre les roques volcàniques que han aparegut a uns cinc metres de profunditat, una peça excepcional: un fragment de colada de lava molt fluïda de color bordeus que s'ha extret per a la seva conservació.

 

Segons explica el geòleg i assessor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Llorenç Planagumà, les rases també han deixat al descobert una part important de l'estratificació de l'erupció.

"Veiem que tenia una activitat estromboliana, generant bombes, blocs i gredes que han quedat dipositades de forma heterogènia; també es veu que va ser poc explosiu, perquè no hi ha indicis de moltes cendres acumulades de manera que l'explosivitat del con era baixa."


 

Anar al contingut