Frankfurt

Unes 300 editorials catalanes promocionen a Frankfurt les seves obres i autors

Primer dia de fer negocis a la Fira de Frankfurt. Després de la presentació d'ahir protagonitzada per la brillant intervenció de l'escriptor Quim Monzó, unes tres-centes editorials catalanes promocionen des d'aquest dimecres les seves obres i els seus autors en múltiples cites amb agents literaris i editorials estrangeres. Així, s'ha registrat força activitat al pavelló on es reuneixen majoritàriament les editorials catalanes, mentre que a l'Auditori del Fòrum autors com Carme Riera, Pere Gimferrer i Joan Francesc Mira han explicat què és la cultura catalana. Tot plegat un dia d'anar i venir de la classe política catalana, que ha visitat els expositors i ha anat saludant els escriptors.

Actualitzat

Els editors i agents literaris, que ja han començat a treballar en la venda i compra de drets d'autor per poder traduir al màxim de llengües les obres que porten. Uns negocis que es poden tancar en taules com les que tenen unes 300 editorials catalanes tenen muntants a la fira, amb els seus expositors i els seus aparadors.

Al pavelló on es reuneixen majoritàriament les editorials catalanes ha començat a fer feina l'estand que ha muntat el Gremi d'Editors i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, que ofereixen espai a les editorials petites. També ha treballat de valent l'expositor muntat per l'Institut Ramon Llull amb autors de València, les Balears, Andorra, Perpinyà i l'Alguer. Així, l'editorial Barcino ha anunciat que ha arribat a un acord amb l'editorial alemanya LIT Verlag per publicar classics catalans medievals amb traduccions a l'alemany. I com ells, molts altres, altres editorials fent negoci.

En aquests espais per a fer negoi es pot arribar a concretar feina de molts mesos. Per fer-se'n una idea, agents i editors arriben amb unes agendes ja tancades de cites i reunions que han pactat els mesos de juny i juliol i cal organitzar-se molt bé. Les trobades durant exactament 30 minuts, s'ha de ser puntual i aquí les distàncies són molt llargues.

Pel que fa als polítics presents a Frankfurt, el president Montilla ha dit que espera que aquesta fira serveixi per impulsar no només la cultura catalana, sinó Catalunya en múltiples àmbits. Per la seva part, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserres, ha presentat la menera de fomentar la lectura, sobretot a partir dels 18 anys, quan l'índex de lectors cau de forma alarmant.

Tot plegat després d'una inauguració ahir, amb el discurs inaugural de Quim Monzó com a clar referent. Gens convencional, i que va arrancar els maxim d'aplaudiments, amb molt ritme i, a més, és el que més comentat ha estat en els diaris alemanys d'avui.

Però la fira vol dir moltes activitats. Per exemple, a l'espai l'auditori del Ramon Llull s'hi han celebrat trobades, converses i presentacions de llibres. D'altra banda, a l'Auditori del Fòrum, per exemple, on hi ha l'exposició sobre Catalunya, i autors com Carme Riera, Pere Gimferrer i Joan Francesc Mira han explicat què és la cultura catalana.

El debat s'ha convertit en una lliçó sobre els 800 anys de la literatura catalana. Mira ha destacat que la força de la literatura catalana arrenca del segles XIII i XV amb autors excepcionals com Llull o Eiximenis. Per la seva part, Giner i Riera han destacat l'important paper de la poesia en la preservació de la llengua durant els periodes políticament difícils.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut