Barcelona

Unes 24.000 noies residents a Espanya, en risc de patir mutilació genital

Segons les dades d'Unicef, uns 200 milions de dones han estat víctimes de mutilació genital femenina en 30 països

RedactorActualitzat

La Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona estima en 24.000 les nenes i noies adolescents en risc de patir una mutilació genital, tenint en compte el nombre de nenes que viuen a Espanya procedents de països on es fa aquesta pràctica. Els seus orígens s'han de buscar en les creences ancestrals socioculturals arrelades al territori africà, on la consideren imprescindible per preservar la identitat ètnica i de gènere, protegir la feminitat, la puresa i la virginitat, garantir l'"honor de la família", assegurar el matrimoni i mantenir una higiene saludable.

La pràctica té, al llarg de la vida de la dona que la pateix, conseqüències nocives per a la seva salut; per això és important eradicar-la. Geeta Rao Gupta, subdirectora executiva d'Unicef, ha afirmat que "algunes mutilacions genitals poden tenir conseqüències sanitàries que amenacen la vida".

Les xifres no són gaire esperançadores: la mutilació genital ha augmentat a Espanya un 40% des del 2012, any en què es van xifrar en 17.000 les noies en situació de risc. El 2015, a Catalunya eren 6.000 les nenes d'entre 0 i 14 anys en risc.

Coincidint amb el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina -aquest 6 de febrer-, Adriana Kaplan, directora de la Fundació Wassu, ha assenyalat que "queda molt per fer" per prevenir aquesta pràctica, considerada a nivell internacional una greu violació dels drets humans de les dones. La "gran tasca pendent", ha opinat, és la formació "sistemàtica i específica" dels professionals de la sanitat, l'educació i els serveis socials per fer "un treball de prevenció" i d'acompanyament a les dones que ja han estat mutilades.

200 milions arreu del món

Segons les dades d'Unicef, uns 200 milions de dones han estat víctimes de mutilació genital femenina en 30 països. D'aquesta xifra, la meitat es concentra en només tres països: Egipte, Etiòpia i Indonèsia. En dos anys la xifra d'afectades ha crescut de 70 milions.

L'estudi d'Unicef també destaca que 44 milions de víctimes són menors de 14 anys i que, en molts països, la majoria de les nenes sotmeses a l'ablació tenien menys de cinc anys.

L'Unicef posa l'èmfasi en la necessitat de frenar aquesta pràctica que suposa una violació dels drets de la infància. A més preveu que el nombre de nenes i dones sotmeses a l'ablació s'incrementarà en els pròxims 15 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut