La marxa ha reivindicat la "lliure absolució" dels 46 detinguts arran dels aldarulls. (Foto: EFE)
La marxa ha reivindicat la "lliure absolució" dels 46 detinguts arran dels aldarulls. (Foto: EFE)
Burgos

Unes 2.000 persones demanen la "lliure absolució" dels detinguts en els aldarulls a Gamonal

Els veïns d'aquest barri de Burgos han tornat a sortir al carrer per demanar a les administracions públiques que no es personin com a acusació particular contra els 46 detinguts en els incidents de la setmana passada. Amb la seva pressió, els veïns van obligar l'Ajuntament a paralitzar la construcció d'un bulevard i un aparcament soterrani.

RedaccióActualitzat

 Unes 2.000 personas, segons l'assemblea veïnal, s'han manifestat aquest dilluns a Burgos per demanar a les administracions públiques que no es personin com a acusació particular en els processos oberts pels disturbis al barri de Gamonal. Això després que els veïns, amb les seves protestes, aconseguissin paralitzar definitivament les obres, tant del bulevard com de l'aparcament soterrani.

La marxa s'ha fet sota el lema "Gràcies als barris, absolució dels presos" i ha sortit des del carrer Vitòria, al costat de les obres del bulevard, en direcció de la subdelegació del govern, on un dels portaveus del moviment assembleari ha entregat a un agent de la Guàrdia Civil un document per reivindicar la "lliure absolució" dels 46 detinguts arran dels aldarulls.

Després d'entregar el document, la manifestació s'ha dirigit a la plaça major sota el crit "Antidisturbis fora de Burgos" i "Espanya sencera és gamonalera". Un cop han arribat davant l'Ajuntament, els participants han escridassat els agents de la policia que protegien el consistori.

L'assemblea veïnal ha acordat que, aquest dimarts, els veïns facin una "ocupació pacífica" de les sucursals bancàries del carrer Vitòria que van patir desperfectes durant els disturbis registrats al barri. L'objectiu d'aquesta mobilització és demanar que tampoc no es personin com a acusació particular.

Les conseqüències dels aldarulls a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 7.000 euros els danys al mobiliari urbà durant els incidents de divendres passat després de la manifestació en solidaritat amb les mobilitzacions del barri burgalès de Gamonal. L'alcalde Trias culpa un grup de 200 a 300 anarquistes de ser els autors d'aquests disturbis, que van causar molts danys, també, en propietats privades.

El sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana de Barcelona - el SAPOL- qüestiona l'operatiu policial de la nit de divendres durant la manifestació en suport dels veïns de Gamonal, a Burgos. Un cop acabada aquesta manifestació, un grup de persones van atacar i fer destrosses a la comissaria que la Guàrdia Urbana té a La Rambla, van increpar els agents i els van llançar diversos objectes.

El Sindicat d'Agents de la Policia Local reconeix, en un text que s'ha fet arribar al cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que ells no tenen competències en ordre públic i que, per tant, no podien actuar. Però creuen que davant l'agressió viscuda haurien d'haver rebut ordres concretes d'actuació.

Per la repercussió que han tingut aquests fets en l'àmbit públic i pel malestar que, asseguren, hi ha entre els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el sindicat ha demanat una reunió urgent i extraordinària on es reprodueixin i s'analitzin les gravacions de les comunicacions d'aquella nit perquè no es repeteixin fets semblants.

Anar al contingut