Els manifestants contraris a l'acte de Tabàrnia i el cordó policial a l'entrada de la Coma Cros, aquest 30 de maig de 2018. (Horitzontal)
Els manifestants contraris a l'acte de Tabàrnia i el cordó policial a l'entrada de la Coma Cros, aquest 30 de maig de 2018. (Horitzontal)

Unes 150 persones es concentren a Salt per protestar contra un acte organitzat per Tabàrnia

Actualitzat

ACN Salt.-Unes 150 persones s'han concentrat aquest dimecres a Salt (Gironès) per protestar contra un acte organitzat per Tabàrnia. Amb pancartes a favor de la llibertat dels "presos polítics" i cartells on es llegien lemes com "Stop feixistes" o "Prou impunitat, Tabàrnia és la ultradreta", els manifestants s'han aplegat davant la Coma Cros. No per impedir l'acte, sinó per oposar-s'hi de manera pacífica i silenciosa. Un cordó policial d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra s'ha situat davant seu per deixar pas als assistents. De fet, només n'hi han anat una vintena, perquè de les quatre associacions que convocaven l'acte tan sols n'hi ha acabat assistint una: Borbònia. La conferència s'ha fet sense incidents, ha durat poc més d'uns vint minuts, i els representants de Borbònia han explicat la iniciativa que volen dur a terme l'1 de juliol per donar la benvinguda als turistes. Es dirà 'Via Augusta' i aquells qui vulguin exhibiran banderes (espanyoles, andaluses, senyeres i europees) a les àrees de servei i als ponts que creuen l'AP-7.

Al darrere de l'acte convocat aquesta tarda a la Coma-cros de Salt hi havia quatre associacions: Tabàrnia, Borbònia, Caminem Junts i La Silenciosa CAT. Precisament, l'autorització de l'Ajuntament perquè la conferència se celebrés al centre cultural ja havia generat polèmica al ple. El PDeCAT va demanar a l'equip de govern, format per ERC i Independents per Salt (IpS), que no els donés permís per fer-lo. Però des del consistori li van respondre que Tabàrnia havia seguit el procés pertinent per demanar espai i, com que no havia fet res il·legal, no els ho podien denegar.Aquesta tarda, convocades pel CDR, unes 150 persones s'han concentrat davant la Coma-cros per protestar contra l'acte. Des d'un inici, la consigna ha estat clara: oposar-s'hi de manera pacífica i silenciosa. "Si s'escolten crits, que no siguin els nostres", ha dit un dels portaveus. I hi ha afegit, dirigint-se als concentrats: "Penseu que a vegades, el silenci fa més mal que cridar".Els manifestants portaven pancartes a favor de la llibertat dels "presos polítics" i cartells tant a favor de la República com en contra de Tabàrnia. Entre d'altres, s'hi podien llegir lemes com: "República catalana, casa de TODAS", "Democràcia", '"#Alertaultra Salt és convivència", "Stop feixistes" o "Tabàrnia no és teatre, és violència feixista". Els Mossos d'Esquadra, que han desplaçat cinc furgones d'antiavalots, han fet un cordó davant dels manifestants, que s'han situat en un dels laterals de l'entrada de la Coma-cros. La protesta ha transcorregut sense incidents. Entre els qui s'han concentrat a l'exterior del centre cultural hi havia el regidor d'IpS de Salt, Ferran Burch.A dalt, unes vint personesLa conferència, prevista per a les set de la tarda, s'ha acabat celebrant. Però tan sols ha durat poc més de vint minuts, hi han assistit una vintena de persones i, de les quatre associacions que la convocaven, només n'hi ha acabat anant una: Borbònia.Aquí, entre el públic hi havia també dos regidors de l'Ajuntament de Salt. En aquest cas, els de PxC, Sergi Fabri i Sergio Concepción.Durant l'acte, el president i fundador de Borbònia, José Luis Rodríguez, ha explicat la iniciativa que ells volen dur a terme l'1 de juliol per donar la benvinguda als turistes. Es dirà 'Via Augusta', compta amb el suport de Tabàrnia (que s'hi ha adherit) i consistirà en exhibir banderes a les àrees de servei i ponts de l'AP-7. "Serà una festa participativa, amb banderes d'Espanya, d'Andalusia, senyeres i europees; nosaltres, però, no tallarem l'autopista", ha dit Rodríguez.Per últim, Rodríguez ha explicat que ha parlat amb les altres tres associacions, que li han fet arribar els motius pels quals no han assistit a l'acte de Salt (tot i que no ha dit quins eren). Rodríguez també s'ha queixat dels "problemes" que han tingut per dur a terme la conferència, i l'oposició que ha generat. "Som en una democràcia, som associacions legals i no se'ns pot negar la llibertat d'expressió", ha conclòs.

Anar al contingut