Barcelona

Una web publicarà els 4.653 documents del memorial de l'atemptat de Barcelona

La web es podrà consultar quan es compleixi el primer aniversari dels atemptats jihadistes, el 17 d'agost, i, a més, s'hi veuran els 8.000 objectes que es van dipositar a la Rambla

RedaccióActualitzat

Barcelona va començar a rebre la solidaritat de tothom des del primer moment que es va produir l'atemptat jihadista el 17 d'agost del 2017. A la Rambla, s'hi acumulaven espelmes, flors, peluixos i també notes per mostrar de condol a les víctimes.

Una vegada es va netejar la zona, tots aquests objectes van anar a parar en un magatzem de la Zona Franca. Un equip del Museu d'Història de Barcelona i de l'Arxiu Municipal els han netejat i catalogat. Ara, l'Arxiu ja ha finalitzat les tasques de conservació dels 4.653 missatges, documents i notes que hi havia.

 

Segons explica la seva directora, Montserrat Beltran, l'objectiu és ara digitalitzar tots aquests documents i, de cara al primer aniversari dels atemptats, fer-los visibles a través d'una pàgina web. Mentrestant, el govern municipal estudia quin memorial físic es pot instal·lar a la Rambla que sigui respectuós amb aquest passeig.

Un mes i mig netejant els objectes

El procés de neteja dels documents ha estat d'un mes i mig. Un equip de sis persones s'ocupava de deixar en perfectes condicions qualsevol missatge, fos en una cartolina o en una bossa de plàstic. De fet, Beltran assegura que dins d'aquest recull de missatges hi ha "des de qui deixava el llibre que estava llegint fins a una nota en un tiquet d'un centre comercial".

 

 

 

També la conservadora Adela Martínez avisa que hi ha draps o notes adhesives, fet que els converteix en suports "molt efímers". Montserrat Beltran anuncia que n'hi ha "que ja no es poden llegir" i ara amb la digitalització s'intentarà esbrinar què posava en aquests missatges.

Molta diversitat en la selecció

Per això, una vegada tots estiguin escanejats i pujats a la xarxa, "caldrà fer una selecció" per decidir "si es guarden tots o no". Beltran ja ha avançat que intentaran "mantenir la diversitat" de missatges que hi ha. I és que hi ha notes que expressen "solidaritat, disgust, impotència" i altres emocions. També tindran en compte les edats dels autors. Això es deu al fet que "hi ha moltes notes d'adults, però també molts documents de nens". Es vol deixar plasmat l'ampli ventall d'edat de les persones que van voler recordar les víctimes de la Rambla.

Traduir els missatges en altres idiomes

Una altra de les tasques és traduir tots els missatges, ja que dins de la multitud de documents hi ha notes en català, castellà i anglès, però també en xinès, àrab, holandès o alemany. Per això es demanarà intèrprets que tradueixin cada nota per "almenys poder posar-hi un títol", diu Beltran.

 

 

Memorial digital

A més d'aquests 4.653 documents, hi ha 8.000 objectes que la gent també va deixar al mosaic de Miró després dels dramàtics fets del 17 d'agost. Tot plegat haurà de ser visible al mateix portal "No tinc por".

La iniciativa de Barcelona és similar al que va fer la ciutat de París el 2015 quan va obrir un portal web en què es poden consultar algunes de les cartes i notes que la gent va deixar al lloc dels fets.

Llibres de condol

Si bé hi havia un llibre de condol digital, també n'hi havia en format paper a la plaça Sant Jaume. Se'n van signar 102 exemplars.

A totes aquestes mostres de condol cal sumar-hi els llibres d'altres municipis de Catalunya i de la resta de l'estat espanyol, però també als llibres de condol que van arribar de diferents ambaixades i ciutats europees, de caràcter més institucional. En total 154 pàgines de missatges d'arreu del món en homenatge a les víctimes de Barcelona.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
Anar al contingut