A l'esquerra de la imatge una voluntària amb un cavall a la dreta el darrera d'un altre cavall. Imatge del 9 de maig de 2017. (horitzontal)
A l'esquerra de la imatge una voluntària amb un cavall a la dreta el darrera d'un altre cavall. Imatge del 9 de maig de 2017. (horitzontal)

Una vintena de voluntaris participen en la primera etapa de la transhumància dels cavalls del Projecte Miranda

Actualitzat

ACN Fígols i Alinyà.-Una vintena de voluntaris han atès a la crida de la Fundació Catalunya la Pedrera per ajudar en la primera etapa de la transhumància dels cavalls i els rucs de la Fundació Projecte Miranda. Aquests animals, 11 cavalls i 3 rucs, han passat l'hivern a la Muntanya d'Alinyà (Alt Urgell), propietat de la Fundació Catalunya la Pedrera, i ara fan el camí cap al Pla de l'Orri, a l'alt Berguedà, on passaran tot l'estiu. La presidenta de la Fundació Projecte Miranda, Rosa Galindo, ha assenyalat que "a causa de l'altura del Pla de l'Orri l'herba no creix a l'hivern i els animals tindrien dificultats per trobar menjar; per gentilesa de la Fundació Catalunya la Pedrera van a la Muntanya d'Alinya, en cota més baixa, i on és fàcil que trobin aliment". "Els cavalls farien aquest moviment lliurement, ja que són nòmades", ha afegit Galindo. La tècnica de la Fundació Catalunya la Pedrera, Susanna Izquierdo, ha apuntat que "aquestes activitats són importants perquè permeten a la gent descobrir territoris especials i els programes de protecció que té la Fundació". Els animals i els voluntaris aniran aquest dimarts fins a Ossera (Alt Urgell) on s'agruparan amb altres cavalls per seguir el camí cap al Pla de l'Orri.

La Fundació Projecte Miranda es dedica a recuperar cavalls maltractats i retornar-los al seu entorn natural. Això, diu Galindo, "és el que els voluntaris han pogut experimentar avui; animals en llibertat i plenitud que es deixen acompanyar". Precisament aquesta és la tasca que desenvolupen els voluntaris, alguns dels cavalls van amb corda i cabassada i són els que van acompanyats, altres van lliures i els voluntaris només han de procurar que no es quedin enrere. Actualment el Projecte Miranda té una cinquantena de cavalls repartits pel territori i que a l'estiu reagrupa al Pla de l'Orri on desenvolupen la seva activitat.Izquierdo explica que la Fundació Catalunya la Pedrera va començar el seu programa de voluntariat fa tres anys amb l'objectiu que la gent pugui conèixer territori i per això es proposen activitats com la transhumància que permet conèixer la natura i estar en contacte amb els animals.En aquest sentit, Izquierdo assegura que "hem rebut més sol·licituds de voluntaris que les places disponibles". Explica que en el voluntariat hi participa gent molt diversa que tenen en comú "la sensibilitat per la natura". Segons Izquierdo, "el programa també serveix per posar en contacte persones de diferents generacions i aprenguin i comparteixin junts".

Anar al contingut