Una víctima de violació: "Vaig notar com que em treien la vida"

Dones agredides sexualment han viscut amb indignació el judici per la violació d'una noia als Sanfermines i denuncien que cal millorar l'atenció a les víctimes

Actualitzat

L'endemà que hagi quedat vist per a sentència el judici contra l'autoanomenada "Manada" per la violació d'una noia durant els Sanfermines del 2016, recollim el testimoni de dues dones també víctimes de violència sexual. Totes dues denuncien que han viscut aquest procés amb indignació i reclamen una atenció més bona a les víctimes, per no fer-les patir una altra vegada després de l'agressió.

Cada vuit hores una dona és violada, segons les dades del Ministeri de l'Interior referents al conjunt de l'Estat. I una de cada tres dones al món és víctima de violència masclista. 

La Jèssica i l'Angie expliquen com va anar el seu cas: 

- (Jèssica): "Em van començar a arrencar la roba i a grapejar-me per tot arreu. Em van obligar a fer coses i cada vegada que jo intentava moure'm o fugir, era un cop que rebia. Eren dos homes i em van violar. En aquell moment estàs amb un estrès brutal. Jo em pensava que em mataven." 

- (Angie):  "Vaig picar l'ascensor, vaig entrar dintre i, justament, darrere meu entrava una altra persona. Quan surto de l'ascensor, m'agafa per darrere i em va clavar una pallissa. Tenia el moneder i el mòbil i em va dir que no, que això no era el que volia... Tu l'únic que penses és hòstia, m'està clavant una pallisa, no entenc el perquè. S'està abaixant els pantalons, però és que no, no em dona la gana. Abans morta." 

 

 

Tant l'Angie com la Jèssica van intentar fer vida normal l'endemà de l'agressió. Una va anar a esquiar i l'altra a treballar, però el dolor anava per dins i avui, 3 i 4 anys després, encara no ho han superat del tot.

- (Angie): "T'intentes refer i hi ha moments que estàs bé, com sempre, hi ha moments que et sents com bruta, no ets al cent per cent tu."

- (Jèssica):  "Des d'aquell dia jo tinc malsons, fins ara, avui també. I això va ser el 23 de setembre del 2014, que ja han passat uns dies i cada dia del món tinc malsons, cada dia em desperto 2 i 3 vegades, cada dia del món."  

 

Les dues han viscut amb indignació com s'ha tractat durant el procés judicial la noia que ha denunciat la violació a Pamplona, amb qui se senten identificades.

- (Jèssica): "És que és igual com anés vestida, és igual si anava beguda, és igual a quina hora fos, perquè ja podria anar jo superbeguda, podrien ser les tantes de la matinada i podria anar si volgués despullada pel carrer. Ningú te dret a venir i a treure'm... És que jo vaig notar com que em treien la vida."

- (Angie): "Em vaig indignar quan vaig saber que li van posar un detectiu privat només perquè el seu advocat digui 'és que clar, aquesta noia de 18 anys, està prenent unes canyes amb les seves amigues'. Ja, i què? Què ha de fer llavors? S'ha de quedar a casa? De dol? Perquè li ha passat això? A sobre!"

- (Jèssica): "És descarat que s'hagi de valorar una violació per com se sent una persona després, a mi m'ha fet molt de mal, és que estem parlant de la llibertat de les persones, eh!

 

 

Tenen clar que cal millorar l'atenció a les víctimes per no fer-les patir una altra vegada després de l'agressió. En algun cas, això fa que no arribin a denunciar.

- (Angie): "L'advocat que jo tenia, que no sé ni com es diu, el vaig veure dos minuts en tot el que era la preparació del judici i em va dir: 'hem decidit que és això i això, i això és el que hi ha'. Ell volia anar per feina, només  volia acabar el judici i ha guanyat el cas, i 'un cas més que m'he guanyat'". 

- (Jèssica): "Considero que la gent no està formada i tracten supermalament les dones, en el sentit de tot el procediment que es necessita fer a l'hora de denunciar, que s'ha d'explicar tot 50.000 milions de vegades. Et fan preguntes que estan fora de lloc... Jo he de fer una denúncia en aquestes condicions? Considero que no."

Però el canvi que demanen va molt més enllà. Per evitar més agressions creuen que tothom s'ha d'implicar en la lluita per la igualtat entre homes i dones.

Notícia relacionada: Com s'ha de comportar una dona després d'una violació?

Notícia relacionada: #Metoo (#jotambé): les dones denuncien a la xarxa l'assetjament sexual

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut