Empleats d'una fàbrica xinesa que treballa per a Apple (Foto: China Labour Watch)
Empleats d'una fàbrica xinesa que treballa per a Apple (Foto: China Labour Watch)
Pequín

Una vaga en una fàbrica xinesa amenaça d'aturar la producció d'iPhone 5

Milers de treballadors d'una planta que fabrica components per al terminal al centre de la Xina s'han declarat en vaga. Es queixen de les condicions laborals, que no els deixen fer vacances i que no reben prou formació.

RedaccióActualitzat
Una vaga amenaça la producció d'iPhone 5. Milers de treballadors de la companyia taiwanesa Foxconn han paralitzat la producció d'una planta del centre de la Xina per protestar contra les condicions laborals.

La companyia fabrica a Zhengzhou components per al terminal d'Apple i l'aturada pot acabar afectat la producció del telèfon.

Els treballadors, entre 3.000 i 4.000, segons l'associació de defensa dels drets laborals Observatori del Treball a la Xina, es queixen de les "demandes de qualitat dels productes". Els operaris critiquen que no se'ls ha donat la formació adequada per poder fer el nou aparell. Asseguren que els inspectors de control de qualitat s'han enfrontat als treballadors i els han agredit. La direcció de la fàbrica no ha fet cas de les denúncies d'aquest casos ni ha pres cap mesura. A més, els treballadors es queixen que no els han deixat fer vacances aquesta primera setmana d'octubre, festa nacional a la Xina.

Un forat negre dels drets laborals

Aquest és el segon incident en una planta de Foxconn des que va sortir a la venda l'iPhone 5. Dos dies després de l'estrena del terminal, la planta de Taiyuan va haver de tancar 24 hores pels incidents entre 2.000 treballadors i la policia.

La companyia està en el centre de la polèmica per les condicions de treball. Dos treballadors s'han suïcidat a les plantes, tot i que es va firmar un acord amb Apple per millorar la situació dels operaris. En aquest pacte amb la companyia de la poma, Foxconn es va comprometre a reduir l'horari laboral, millorar els protocols de seguretat i proporcionar altres beneficis socials als assalariats. El conveni es va firmar després que més d'un centenar de treballadors de l'empresa van amenaçar el gener de suïcidar-se en massa saltant des d'una teulada de la fàbrica. Els fets del gener van fer que Apple acceptés una investigació a les plantes de Foxconn. L'informe va revelar que a les plantes de producció s'hi fan més de 60 hores a la setmana.

Foxconn Technology Group és el major contractista mundial fabricant de productes electrònics per a marques com Apple, Hewlett Packard Co, Nokia i Dell.
Anar al contingut