John Allen Chau en una imatge penjada per ell mateix a les xarxes socials
John Allen Chau en una imatge penjada per ell mateix a les xarxes socials

Una tribu aïllada de l'Índic hauria mort un missioner que els volia evangelitzar

Un nord-americà de 26 anys volia portar "el regne de Jesús" a l'illa de Sentinel del Nord, on els indígenes han viscut sempre sense contacte amb l'exterior

Josep Maria CampsActualitzat

Les autoritats índies donen per mort John Allen Chau, un jove nord-americà de 26 anys que es va atrevir a visitar l'illa de Sentinel del Nord, a l'oceà Índic, habitada per una ètnia que no ha tingut mai contacte amb l'exterior.

Els pescadors que van portar Chau a l'illa la setmana passada haurien vist aquest dissabte, de lluny, com un grup de nadius transportaven el seu cos per la platja i l'enterraven a la sorra.

Les autoritats de l'Índia hi han enviat un avió i un vaixell per intentar localitzar, també de lluny, on està enterrat el cadàver.

 

Aïllats i molt agressius

L'illa de Sentinel del Nord té uns 70 quilòmetres quadrats i és a l'arxipèlag de les illes Andaman. Són relativament pròximes a Tailàndia i a Birmània, però pertanyen a l'Índia, molt més llunyana.

Els habitants d'aquesta illa són coneguts des de fa segles per la seva agressivitat cap als forasters, però alhora se'n sap molt poc, perquè ningú que hi hagi anat n'ha tornat amb vida.

Es creu que, com a màxim, són uns centenars, que són caçadors recol·lectors i que viuen com al paleolític. Les poques imatges que se'ls ha pogut enregistrar mostren la seva habilitat amb arcs i fletxes i també la seva bel·ligerància:

Actualment estan protegits per les lleis de l'Índia, que prohibeixen anar-hi. De fet, els 7 pescadors que van portar Chau, els han detingut.

Dependra Pathak, cap de Policia de les Andaman, ha dit que els costarà resoldre el cas:

"Hem mantingut una distància amb l'illa, i encara no hem aconseguit recuperar el cos. Això encara pot trigar molts dies i unes quantes expedicions de reconeixement."

"Hem d'anar amb compte de no pertorbar els habitants de l'illa. És un lloc extremadament sensible, de manera que això necessitarà temps."

 

"Establir el regne de Jesús"

Chau hauria fet uns quants viatges en canoa des del vaixell dels pescadors fins a l'illa, abans de desaparèixer, i l'última vegada els hauria deixat alguns missatges escrits per si no tornava.

En un, assegurava que la seva intenció era fer proselitisme cristià:

"Estic fent això per establir el regne de Jesús a l'illa. No en culpeu els nadius, si em maten."

En altres missatges, també assegurava que havia establert bones relacions amb alguns habitants de l'illa, però que d'altres s'havien mostrat molt agressius cap a ell.

Els perfils de Chau a les xarxes socials el mostren com un aventurer, que ja havia visitat altres vegades les illes Andaman.

 

La família perdona els presumptes assassins

El cas l'han fet públic membres de la família de Chau a través del seu perfil a Instagram, amb un text en què demanen que no es persegueixi els membres de la tribu:

"Fa poc que hem sabut per una informació no confirmada que John Allen Chau ha mort a l'Índia, quan intentava entrar en contacte amb membres de la tribu dels sentinelesos, a les illes Andaman."

"Perdonem els presumptes responsables de la seva mort. També demanem que alliberin els seus amics detinguts a les illes Andaman."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

John Allen Chau

A post shared by John Chau (@johnachau) on

 

Malgrat aquests desitjos de la família, hauria estat un requeriment del consolat dels Estats Units a la ciutat de Madràs, al sud de l'Índia, el que hauria activat les autoritats índies.

L'Índia protegeix l'aïllament dels habitants de l'illa per preservar-los dels perills que el contacte amb forasters els podria comportar, com, per exemple, malalties contagioses per a les quals el seu sistema immunitari no tindria defenses.

Curiosament, les Andaman van ser un dels llocs on els primers antropòlegs professionals van fer treball de camp: l'etnografia sobre les illes publicada el 1922 per Alfred Reginald Radcliffe-Brown és un clàssic de la literatura antropològica.

Anar al contingut