Gran mobilització a París de treballadors del sector públic (Reuters)
Gran mobilització a París de treballadors del sector públic (Reuters)
París

Centenars de milers de persones protesten al carrer per la reforma laboral de Macron

La vaga del sector públic a França té els seus efectes a Catalunya i provoca la cancel·lació de 50 vols al Prat

RedaccióActualitzat

Les mobilitzacions a França contra la política d'austeritat del president Macron han fet sortir als carrers 300.000 persones, segons el Ministeri de l'Interior, més de mig milió, segons el sindicat organitzador CGT. Han estat protestes massives del sector públic que s'han viscut a París i altres ciutats contra les reformes laborals.

La vaga, que va començar aquest dimecres al vespre i s'acabarà aquest divendres al matí, té una incidència molt important en el transport públic, sobretot als trens i també als avions. S'han vist afectats vols interiors però també connexions internacionals.

Es tracta d'una vaga protagonitzada pels funcionaris i també pels estudiants. Els treballadors de la xarxa nacional de trens (SNCF) es mostren especialment preocupats per les reformes de l'executiu, com apunta un dels seus portaveus: "És una batalla pels serveis públics i per la defensa de l'estatus dels funcionaris i ferroviaris".

 

 

Les protestes han estat majoritàriament pacífiques, tot i que grups d'encaputxats s'han enfrontat a pedrades amb les forces de l'ordre, que han respost amb canons d'aigua i gasos lacrimògens, prop de la plaça de la República, a París.

La mobilització tenia el suport majoritari del 55% dels francesos, segons una enquesta de l'institut demoscòpic Odoxa, que estimava "justificada" aquesta protesta feta una setmana després que milers de jubilats sortissin al carrer per la pèrdua de poder adquisitiu de les seves pensions.

El Prat, afectat per la vaga

L'aturada al transport francès té efectes a l'aeroport del Prat, on hi ha una cinquantena de vols cancel·lats a tot Europa, i també hi ha retards. De les 66 operacions programades amb origen o destí a França, se n'han cancel·lat vuit.

Els vols afectats tenen com a destí principal França, però també n'hi ha cap al Regne Unit, Alemanya, Brussel·les o Budapest. Es recomana que qui hagi de viatjar avui, i fins aquest divendres a les sis del matí, contacti amb l'aerolínia per saber l'estat del seu vol.

Els trens d'alta velocitat que connecten Barcelona amb Marsella i Lió també s'estan veient afectats: acaben i comencen a Figueres. A més, no es garanteix que els trens de la línia R3 puguin arribar a la Tor de Carol ni que els de l'R11 vagin fins a Cervera, amb la qual cosa els trens començarien o acabarien el recorregut a Puigcerdà o Portbou, respectivament.

Els funcionaris francesos es mobilitzen per defensar el seu poder adquisitiu davant dels grans canvis plantejats per Macron per a la funció pública i l'ensenyament. Especial rellevància té la reforma prevista per al sector ferroviari, de cara a adaptar-lo a una futura privatització.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut