Barcelona

Una trentena de jutges catalans defensen que la consulta encaixa en la Constitució

Els juristes apel·len al "principi democràtic" de l'ordenament jurídic internacional i al fet que la Constitució defensa la partipació ciutadana i referèndum per a qüestions transcendents. Entre els signants, hi ha Santiago Vidal, Montserrat Comas o els dos instructors del "cas Palau".

RedaccióActualitzat

Una trentena de jutges catalans han firmat un manifest pel dret a decidir en què defensat que la consulta sobiranista té cabuda "en l'actual marc Constitucional" i "interpretat a llum de la normativa internacional". Els juristes remarquen que la carta magna defensa la participació dels ciutadans en la vida política i social, com preveuen els articles 23 i 92, i preveu referèndums per a decisions polítiques d'especial transcendència.

A més, argumenten que la Constitució es va redactar i aprovar en unes condicions de poca neutralitat política, perquè hi havia risc d'involució i amenaça autoritària. I subratllen que l'anomenat "principi democràtic impregna tot l'ordenament jurídic internacional i comunitari", que té com "una de les manifestacions més elementals" el "dret dels pobles i nacions a decidir el seu futur".

El manifest té el suport de 33 jutges, la majoria de la ciutat de Barcelona, però també n'hi ha d'altres llocs, com la jutge degana de Sabadell. Hi donen suport, entre altres, el magistrat del Tribunal Suprem Jordi Agustí, i destacats membres de l'associació Jutges per a la Democràcia com Montserrat Comas, que va ser vocal del Consell General del Poder Judicial entre el 2011 i el 2008 i presidenta de l'Observatori de la Violència de Gènere, Àngels Vivas i Xavier Gonzalez. També hi ha els dos instructors del "cas Palau", Juli Solaz i Josep Maria Pijuan, i el jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut