Barcelona

Una trentena de festivals programen el raper Valtonyc en protesta per la condemna

Sales de concerts i artistes se solidaritzen amb el raper mallorquí

Actualitzat

El món de la música es bolca amb el raper Valtonyc, després que el Tribunal Suprem li ha confirmat la condemna a 3 anys i mig de presó per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme.

Els Premis Enderrock, que se celebraran a Girona el 7 de març, han confirmat la seva presència. Serà la seva primera actuació després de la sentència.

A part d'això, una trentena de festivals catalans, entre els quals el Primavera Sound, el Cruïlla o el Festival de Jazz de Barcelona, l'han inclòs a les programacions, tot i que la majoria ho fan a títol simbòlic. Han emès un comunicat en què consideren la condemna com una vulneració de la llibertat d'expressió i un retrocés democràtic de l'Estat espanyol.

També firmen el manifest festivals de fora de la capital catalana, com el Canet Rock de Canet de Mar, l'Strenes de Girona, el Mercat de Música Viva de Vic o el Clownia del Ripollès. Són la majoria de festivals del territori català, però no n'hi ha cap del País Valencià, les Balears o altres ciutats de l'estat espanyol.

Qui sí que firma el comunicat és l'Associació de Sales de Catalunya (l'ASACC), de la qual formen part l'Apolo, Razzmatazz o Jamboree de Barcelona, la Mirona de Salt o la Sala Zero de Tarragona.

 

Un dels més contundents a l'hora de rebutjar la sentència al músic mallorquí ha estat el Primavera Sound, que ja inclou el seu nom entre els artistes que actuaran a la pròxima edició. El festival ha emès un comunicat en què lamenten que les cançons del raper mallorquí o d'altres rapers com Pablo Hasél i La Insurgencia puguin ser considerades delicte o que siguin castigats amb excessiva duresa, sense tenir en compte el principi de proporcionalitat.

 

També s'ha posicionat en suport a Valtonyc el Consell de la Cultura de Barcelona, que considera que la pena és "desproporcionada" i que vol "alimentar la por".

 

A més, s'han solidaritzat amb el raper molts artistes, com Mishima, Zoo, Els Amics de les Arts, Txarango, Gossos o Gerard Quintana. Alguns d'ells preparen una iniciativa conjunta que es donarà a conèixer en els pròxims dies. 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut