Una dona en estat avançat de gestació (Flickr / rahego)
Una dona en estat avançat de gestació (Flickr / rahego)
Brussel·les

Una treballadora embarassada pot ser acomiadada en un ERO, segons la justícia europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea respon a una qüestió que li va enviar el TSJC sobre el cas d'una treballadora de Bankia de Mataró que va ser acomiadada el 2013

RedaccióActualitzat

Les dones embarassades poden ser acomiadades en el marc d'un acomiadament col·lectiu, segons ha resolt el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Ara bé, segons la sentència, l'empresari haurà de comunicar a la treballadora els motius que justifiquen l'acomiadament i els criteris objectius que l'empresa ha utilitzat per escollir els treballadors afectats.

D'aquesta manera, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea respon a una qüestió que li va enviar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, sobre el cas d'una treballadora de Bankia de Mataró que va ser acomiadada quan estava embarassada el 2013, durant l'acomiadament col·lectiu de l'entitat financera.

La justícia europea conclou que la directiva sobre seguretat i salut de treballadores embarassades no s'oposa a una llei nacional que permet l'acomiadament d'una treballadora embarassada durant un ERO. En aquest sentit, considera que una decisió d'acomiadament que s'hagi pres per raons "essencialment relacionades amb l'embaràs" és "incompatible amb la prohibició d'acomiadament" que recull la directiva, però si s'ha pres per motius que no estan relacionats amb l'embaràs, "no és contrari a la directiva" si l'empresari comunica per escrit els motius justificats de l'acomiadament.

La sentència, a més, afirma que tampoc és il·legal una normativa nacional que permet a l'empresari acomiadar una treballadora embarassada durant un ERO sense comunicar més motius que els propis de l'acomiadament col·lectiu "sempre que s'indiquin els objectius que s'han seguit per designar els treballadors afectats per l'acomiadament".

"S'ha d'interpretar que la directiva no s'oposa a una normativa nacional que permet a l'empresari acomiadar una treballadora embarassada en el marc d'un acomiadament col·lectiu, sense comunicar-li més motius que els que justifiquen aquest acomiadament col·lectiu, sempre que s'indiquin els criteris objectius que s'han seguit per designar els treballadors afectats per l'acomiadament".

Tanmateix, recorda que la normativa comunitària és contrària a una legislació nacional que no prohibeix, en principi, amb caràcter preventiu, l'acomiadament d'una treballadora que hagi donat a llum o en període de lactància i que només estableix, en concepte de reparació, la nul·litat de l'acomiadament quan sigui il·legal.

Anar al contingut