Austràlia

"Una tragèdia nacional", la conclusió de l'informe sobre la pederàstia a Austràlia

La comissió que ha estudiat els casos de pederàstia en institucions catòliques australianes demanen que el celibat no sigui obligatori i que el secret de confessió no s'apliqui en aquests casos

RedaccióActualitzat

Els abusos sexuals a menors en institucions públiques i religioses a Austràlia són "una tragèdia nacional". Aquesta és la conclusió de la comissió especial que ha investigat la pederàstia en aquest país des del 1920.

L'informe recull que "desenes de milers de nens van ser víctimes d'abusos en institucions religioses australianes". Els autors asseguren que mai se'n podrà saber la xifra exacta, però que, sigui quina sigui, "suposa una tragèdia nacional perpetrada durant generacions dins de les més respectades institucions".

El president de la comissió ha entregat un informe final de 17 volums, amb més de 400 recomanacions, al governador general d'Austràlia, que s'encarregarà d'entregar-lo al govern.

 

Proposen celibat no obligatori

Els autors de l'informe demanen un canvi a la llei canònica perquè el celibat no sigui obligatori pels capellans. Al·leguen que, malgrat que no és la causa directa dels abusos, contribueix a fer que aquests es donin si es combinen amb altres factors.

També volen que l'abús sexual contra menors sigui considerat un crim i que el secret de confessió no s'apliqui en els casos de pederàstia.

La investigació d'aquest grup de treball ha durat cinc anys. Han fet entrevistes a 8.000 víctimes d'abusos. Eren nens i nenes que estudiaven o estaven interns a 4.000 centres públics i religiosos de l'església catòlica. Més de la meitat d'aquestes víctimes tenien entre 10 i 14 anys quan van rebre les agressions sexuals. En la majoria dels casos, els abusos es van repetir durant més de dos anys. Un terç de les víctimes afirmen que van ser víctimes de més d'un pederasta.

L'església australiana s'ha compromès a portar aquestes propostes al Vaticà, però es mostra contrària a eliminar el secret de confessió pels casos de pederàstia. El consideren un dret inviolable i que no es pot trencar perquè "és en relació amb Déu".

 

 

Entre els capellans investigats hi ha membres de la cúria com el cardenal Georges Pell, responsable de les finances del Vaticà, que va testificar com a testimoni davant la comissió australiana i va acabar sent acusat de pederasta.

Davant la dimensió que ha agafat el cas, el primer ministre australià, Malcolm Turnbull, ha anunciat que el seu govern destinarà 40 milions de dòlars per començar a indemnitzar a les víctimes dels abusos i per coordinar accions per activar les recomanacions fetes per la comissió.

 

ARXIVAT A:
Pederàstia
Anar al contingut