L'activitat solar augmenta
L'activitat solar augmenta
Estats Units

Una taca solar gegant està girant cap a la Terra i amenaça amb erupcions més fortes

La taca, segons la NASA, és 10 vegades més gran que la Terra i registra erupcions que aquest any poden augmentar i afectar el nostre clima i fins i tot els sistemes de telecomunicacions.

RedaccióActualitzat
Una taca solar gegant està girant cap a la Terra al mateix temps que augmenta la seva activitat. La taca, segons la NASA, és 10 vegades més gran que la Terra i registra erupcions molt fortes que aquest any poden augmentar considerablement i afectar el nostre clima i fins i tot els sistemes de telecomunicacions. Pels científics, pot ser que la taca "trenqui la calma que hi ha hagut els últims mesos a l'espai".

A més, els meteoròlegs alerten que la taca, que s'anomena AR1654, ha augmentat un 10% les possibilitats que hi hagi una erupció de la intensitat més alta, de nivell X, segons s'informa en la publicació "Space Weather". Fins ara, les erupcions registrades a la taca estaven al nivell M, el segon més potent. L'AR1654 es va veure fa només quatre dies perquè, segons els experts, es trobava al costat del Sol contrari a la Terra.

L'activitat solar ha anat augmentant des del 2009, segons la NASA. En només tres anys, els experts han vist créixer el cicle solar. Una evolució que s'espera que culminarà aquest any, quan previsiblement augmentarà l'activitat amb erupcions i tempestes solars. Fa quatre anys, el Sol tenia molt poca activitat mentre que ara en registra cada dia.

Davant tot plegat, el Congrés nord-americà va fer una crida a finals del 2012 perquè els ciutadans tinguin un pla d'emergències per estar preparats per la "tempesta solar del segle". A més, en una resolució parlamentària, que ara s'està tramitant, s'ha demanat a les comunitats locals que es dotin dels recursos necessaris per abastir la població. També estarien estudiant mesures preventives a Alemanya, França i altres països europeus.
Anar al contingut