Madrid

Una setmana fins a l'aprovació del 155: passos i dates clau

El Senat podria votar el 155 en un ple dijous 26 a la tarda i divendres 27, o divendres tot el dia

RedaccióActualitzat

L'aplicació del 155 no deixa de ser una incògnita per a tothom perquè és el primer cop que s'aplica. De moment, el que se sap és que el consell de ministres extraordinari per activar-lo és aquest dissabte 21 d'octubre.

A partir d'aquí, el calendari passa pel Senat, que és on les mesures proposades per l'executiu de Rajoy s'han d'aprovar per majoria absoluta i el PP la té. Amb tot, la Moncloa vol comptar amb el màxim de suports possibles per fer-ho.

El següent pas és un escrit del govern espanyol al president de la cambra alta, Pío García-Escudero, en el què li comuniqui el contingut i l'abast de les mesures, així com la justificació que prèviament s'ha realitzat un requeriment a Puigdemont i que aquest l'ha incomplert.

 

Una comissió conjunta "ad hoc" dilluns, 23, o dimarts, 24

El mateix dissabte es reunirà la mesa del Senat. Aquesta ha de fixar el procediment per tramitar-ne l'aprovació: es crearà una comissió conjunta "ad hoc" de la comissió general d'autonomies i la comissió constitucional, que es podria constituir dilluns a la tarda o dimarts al matí.

Aquesta comissió requerirà a Puigdemont que, en el termini que es fixi, presenti les al·legacions oportunes. També podran presentar esmenes els grups parlamentaris.

La comissió "ad hoc", però, no es pot reunir mentre hi ha ple a la cambra. Precisament hi ha prevista una sessió ordinària entre dimarts i dimecres. Previsiblement es reunirà dijous al matí i hi pot comparèixer Puigdemont o la persona que ell designi. El govern espanyol hi enviarà un representant d'alt nivell a defensar la seva proposta.

 

La votació: dijous 26 o divendres 27

Posteriorment, la Comissió formularà si procedeix o no l'aprovació sol·licitada pel govern espanyol, amb els condicionaments o modificacions aprovats. L'executiu de Rajoy, però, no necessita cap suport per tirar-ho endavant.

Finalment es debatrà la petició. Pot ser en un ple dijous a la tarda i divendres o divendres tot el dia. No hi pot assistir el president Puigdemont, però sí el govern espanyol per presentar la proposta al plenari.

L'aplicació del polèmic 155 compta amb els vots del PP i, amb tota probabilitat, del PSOE i Ciutadans. Conjuntament reuneixen 214 senadors dels 266 que formen al Senat. Podrien sumar-s'hi Foro Asturias, UPN o Coalició Canària. Això podria suposar més d'un 80% de la cambra alta.

En contra hi ha ERC, el PDeCAT, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, PNB, EH Bildu o Compromís.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut