Barcelona

Una sessió caòtica fa ajornar el final del Debat de Política General

La votació de les propostes de resolució del Debat de Política General s'ha ajornat fins aquest divendres al matí per la falta d'acord entre els grups. La que havia de ser l'última sessió del debat ha estat caòtica i s'ha suspès dues vegades. Primer, per inconcreció sobre l'ordre amb què s'havien de votar. Segon, perquè el diputat de Solidaritat Alfons López Tena ha demanat votar les resolucions per separat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, hi ha accedit, però el PP s'ha queixat que el debat s'eternitzaria, perquè hi ha més de 300 resolucions. Finalment, De Gispert ha anunciat que la votació quedava posposada i ha assumit la responsabilitat per aquesta situació inèdita. Hi ha hagut temps, això sí, per votar una de les principals resolucions, presentada per ERC i CIU, sobre el model de finançament basat en el concert econòmic.

Actualitzat
La sessió de la tarda d'aquest dijous ja ha començat amb retard, perquè els grups no tenien clar l'ordre de les votacions de les propostes de resolució, que era diferent del que tenia la mesa de la cambra. El rebombori més gran, però, ha vingut per la petició del diputat de SI Alfons López Tena de votar totes les resolucions per separat.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, hi ha accedit, però això ha suposat que en deu minuts només s'hagin votat cinc resolucions, motiu pel qual el portaveu del PPC, Enric Millo, ha demanat "sentit comú" i evitar que fossin necessàries "50 hores de ple" per votar les més de 300 resolucions presentades.

Millo ha demanat una suspensió breu del debat i De Gispert ha assegurat que era el que pensava fer. La presidenta fins i tot ha demanat disculpes per un embolic que "no havia passat mai" i "no correspon" a una cambra com la que presideix. A més, ha assegurat que caldrà allargar un dia més el debat en el futur si es dóna una situació com la d'aquest any i ha justificat que la mesa havia rebut una allau de propostes de resolució fins i tot passades les quatre de la tarda.

La situació ha estat tan inusual que ha generat una allau de comentaris a Twitter, alguns en to de broma, com la diputada socialista Consol Prados, que ha tuitejat: "A aquest pas entrarem en directe avui al 'Polònia.'"

Així doncs, després de votar cinc resolucions, els diputats han debatut la reforma exprés de la Constitució en un ple monogràfic. Precisament, SI ja havia provocat un retard de la sessió al matí en intentar fer-se enrere de la proposta de fer el debat monogràfic sobre la reforma constitucional.

Pacte fiscal

Una de les cinc resolucions que hi ha hagut temps d'aprovar ha estat la del pacte fiscal, presentada per ERC i CiU, que ha comptat també amb el vot favorable del diputat del Grup Mixt Joan Laporta i dels d'ICV-EUiA, excepte en un dels punts.

Ha estat una de les votacions més destacades d'aquest debat, en què Convergència i Unió ha fet equilibris amb la resta de grups, sense casar-se amb ningú. Amb Esquerra Republicana, CiU hi ha pactat una proposta de nou model de finançament basat en el concert econòmic i que inclou fer una consulta ciutadana.

La proposta estableix que la Generalitat tingui la capacitat per recaptar i gestionar tots els impostos que paguen els catalans i s'acordi amb l'Estat què retorna a Madrid. Això és el que ja es fa a Euskadi, és el sistema conegut com la quota basca, però els partits catalans volen buscar una base de càlcul diferent de la basca.

A més, ERC i CiU s'han compromès a impulsar en el termini de tres mesos un projecte de llei que reguli les consultes populars sense caràcter de referèndum. D'aquesta manera volen donar "suport legislatiu a un procés de ratificació ciutadana de la proposta de pacte fiscal".

Impost sobre les grans fortunes

Una altra resolució d'Esquerra que ha tirat endavant és la que proposa la creació d'un impost sobre les grans fortunes. El text determina que el govern farà les gestions necessàries perquè qualsevol taxa que creï el govern espanyol en aquest sentit sigui cedida "al 100%" a la Generalitat.

El PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA han votat a favor de la mesura, mentre que ha tingut el contra del PP català i 3 abstencions.

Pressupostos abans del 20-N

L'oposició també ha forçat el govern a presentar els pressupostos del 2012 abans del 10 d'octubre, que es la data límit legal. PSC, PP, Esquerra i Iniciativa volen, a més, que el debat a la totalitat dels comptes es pugui fer abans de la campanya electoral, que comença el 4 de novembre.

Fins ara l'executiu català s'havia mostrat reticent a presentar els comptes abans de la campanya perquè, tal com va dir el portaveu del govern, Francesc Homs, es vol preservar la negociació dels pressupostos del "pim, pam, pum electoralista".

Llei electoral

Amb el PSC, Convergència ha trobat acords per la reforma de la llei electoral, que ja es va intentar tirar endavant al final de l'última legislatura, proposta a la qual se suma Ciutadans. La federació també ha mostrat entesa amb el PP per tirar endavant polítiques per fomentar l'ocupació: suport als emprenedors, reforma del Servei d'Ocupació i millora de la formació professional.

Podeu recuperar la primera i la segona sessió del primer Debat de Política General a què ha fet front el president Mas en el "Minut a minut" del 324.cat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut