Barcelona

Una sentència castiga amb pena de presó un cas d'assetjament immobiliari

Dos propietaris d'un pis del carrer Servet de Barcelona han estat condemnats a un any de presó cadascun per assetjament immobiliari als seus inquilins, que durant tres mesos van suportar que els tallessin repetidament la llum i l'aigua i fins i tot que els segellessin amb silicona la porta de casa seva. En la sentència, el titular del jutjat penal número 13 de Barcelona condemna també els germans Alfons i Pere Janer a indemnitzar amb 3.300 euros la parella d'inquilins per les "molèsties" que van suportar durant els mesos en què va durar el mòbing.

Actualitzat
Els condemnats són propietaris d'una planta baixa situada al carrer Servet de Barcelona, que al novembre del 2003 tenien arrendada per 600 euros a una neboda seva, que la compartia amb la parella de denunciants, amb els quals havia acordat que podien continuava a la casa si ella la deixava perquè el contracte durava cinc anys.

A l'abril del 2004, en quedar-se embarassada, la neboda dels propietaris va deixar el pis del carrer Servet, però els seus dos companys hi van continuar vivint i pagant-ne les mensualitats corresponents als propietaris, que, a finals d'any, els van proposar apujar el lloguer.

En negar-se a acceptar el nou preu, el mes de març del 2005 els propietaris del pis van deixar de cobrar el lloguer als inquilins, que des d'aleshores van consignar els pagaments a través del jutjat. En el termini de tres mesos, els condemnats van donar de baixa l'aigua i el subministrament elèctric i, per impedir que els inquilins tornessin a contractar els serveis, van arrencar fins a tres vegades la instal·lació elèctrica nova per deixar-los sense llum. També van tancar l'accés a la clau de pas col·locant uns cadenats a la porta dels comptadors.

El 27 d'octubre del 2005 els condemnats van forçar el pany de la porta de l'habitatge dels inquilins, que després van obstruir amb goma d'enganxar, van segellar amb silicona d'obra l'armari dels comptadors d'aigua, i van arrencar el comptador i la canonada que en garantia el subministrament.
Segons la sentència, a conseqüència d'aquest assetjament immobiliari, els inquilins van suportar "greus trastorns d'higiene i salubritat" en veure's obligats a buscar aigua en una font, a il·luminar-se amb espelmes i amb petites bombones de gas i a adquirir queviures diàriament per la impossibilitat de disposar d'un frigorífic.

La situació va esdevenir tan insuportable que al novembre del 2005 els llogaters van abandonar el domicili en resultar-los "insostenible econòmica i emocionalment" continuar a l'habitatge. Segons la decisió del jutge, és irrellevant si els acusats tenien dret a exigir que els denunciants abandonessin el pis perquè haurien d'haver-ho fet a través del procés judicial oportú, i no hi ha dubte de la gravetat dels fets, a causa de la "reiteració i insistència".

Aquesta sentència és pionera a Catalunya. Fins ara, els casos d'assetjament immobiliari s'havien resolt o bé per la via civil o com a falta de coaccions, mentre que aquesta sentència reconeix que el mòbing pot constituir delicte.
Anar al contingut