Barcelona

Una prova que evitarà biòpsies i amniocentesis en el nou protocol per a l'embaràs

La primera visita s'avança i es farà abans de les deu primeres setmanes, segons recull el nou protocol elaborat per la Conselleria de Salut

RedaccióActualitzat

Una prova per detectar anomalies i que pot evitar biòpsies i amniocentesis és una de les principals novetats del nou protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya, elaborat pel Departament de Salut. En l'elaboració del nou protocol, presentat aquest dijous, hi han participat més de 180 professionals i s'ha fet amb el suport de l'Associació Catalana de Llevadores i la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia.

El protocol s'adreça als embarassos que tenen la consideració de normals, que són la majoria a Catalunya, però a la vegada incorpora recomanacions adients per a tots els nivells de risc que es puguin donar. L'objectiu bàsic és desmedicalitzar l'atenció a l'embaràs tant com sigui possible. Així, s'evitaran accions innecessàries, com l'exploració mamària o el tacte vaginal.

La primera visita, que ara es feia abans de les dotze setmanes de gestació, s'avança i es farà abans de les deu primeres setmanes. També es promouran les accions preventives i de promoció de la salut més adients a cada moment.

En el cas de la prova per detectar anomalies, es tracta d'una anàlisi de sang de la mare per detectar-hi cèl·lules del fetus i poder analitzar-ne l'ADN. Això permetrà detectar de forma precoç anomalies cromosòmiques, com la síndrome de Down, la de Patau o la d'Edwards, que són les més freqüents. A més, pot evitar, cada any, unes mil biòpsies de còrion i unes 200 amniocentesis.

Entre altres novetats hi ha la promoció del benestar emocional de la dona durant l'embaràs i el postpart. Es practicarà un cribratge sistemàtic per detectar estats depressius i ansiosos. S'estima que una de cada quatre embarassades podria
patir un problema de salut mental i una de cada deu, una depressió postpart.

Detecció de diabetis i de violència masclista

La diabetis també serà objecte d'atenció especial. En les dones amb factors de risc -obesitat, antecedents familiars de diabetis o que hagin tingut un fill molt gran- s'avança al primer trimestre la detecció d'aquesta malaltia.

El nou protocol inclou un cribratge universal a totes les gestants per detectar i atendre situacions de violència masclista. També vol reforçar el paper de la parella, perquè s'impliqui i participi a les visites de control i seguiment de l'embaràs i en les classes de preparació al part.

També incorpora millores en la detecció i actuació en casos de consum de tabac, alcohol i altres drogues. Inclou la recomanació de les vacunacions contra la tos ferina i contra la grip per a les dones gestants i té en compte cribratges de malalties emergents, com la del virus del Zika o la malaltia de Chagas.

El protocol està dotat amb més de 300.000 euros i s'aplicarà de forma progressiva.

Més gestants de més de 34 anys i menys embarassos adolescents

Durant el 2017 van néixer a Catalunya 67.118 nadons, un 20% menys que fa 10 anys. El percentatge de gestants amb edats de més de 34 anys se situava, el 2016, en el 38,3%. Amb l'edat s'incrementa la dificultat en el moment del part i el percentatge de cesàries se situa en el 27,4%.

D'altra banda, hi ha un augment de les conductes saludables. L'alletament matern se situa en un 87,5% i el consum de tabac passa del 22,5% a l'inici de l'embaràs al 12,4% després del part.

La taxa d'embarassos en les adolescents ha disminuït més d'un 25% en els darrers tres anys. El 2013 era el 22,8 per mil i el 2016 va passar a ser el 16,7 per mil.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut