Günter Zettl ensenya la postal que va enviar fa 44 anys.
Günter Zettl ensenya la postal que va enviar fa 44 anys. (Font: Augsburger Allgemeine)
Berlín

Una postal interceptada per la Stasi arriba al seu destí 44 anys més tard

Gairebé cinc dècades després que un estudiant de 18 anys de la desapareguda República Democràtica Alemanya (RDA) enviés una postal a un programa de ràdio de l'Alemanya Occidental, la carta ha arribat al seu destí. La Stasi havia investigat el jove durant anys i havia interceptat la postal.

RedaccióActualitzat

La història comença l'any 1969. Un jove alemany, Günter Zettl, va enviar una postal a un programa de ràdio de la desapareguda República Democràtica Alemanya (RDA).

Era un concurs per endevinar el títol d'una cançó de The Creation, el seu grup preferit. Però el seu nom no va sortir entre els guanyadors del concurs. "Mala sort", va pensar. "Ni en somnis podia imaginar que el Ministeri de Seguretat Estatal es podia ocupar de coses tan banals com la meva postal", diu.

Com milers de joves, estava enganxat a la música pop que sonava als programes de ràdio de l'Alemanya Occidental, i no es preocupava que això estigués mal vist pel règim.

L'any 2010, Zettl va decidir buscar als arxius de la Stasi, el Ministeri per a la Seguretat Estatal, el servei d'intel·ligència de la RDA que investigava els delictes polítics. Hi havia 60 pàgines amb el seu nom i, entre elles, la postal que havia enviat al programa de ràdio. Va decidir tornar-la a enviar, amb una nota: "Quin país la RDA, avui sovint envellit"

Llegint les actes de la Stasi, va recordar un incident juvenil amb la policia. Aquesta li va oferir, per demostrar la seva lleialtat a la RDA, que informés sobre els seus companys d'escola: què feien, amb qui es reunien i quines emissores de ràdio escoltaven. Volien que formés part de les files dels "informants no oficials", que durant anys van espiar veïns i amics. Fins i tot el seu pare el va instar a no col·laborar. Aparentment, la Stasi el va deixar tranquil, però no el va oblidar.

En les actes dels arxius de la policia política de la RDA hi ha la seva vida amb tot luxe de detalls. En les eleccions del 1976 no va votar i això va complicar la seva carrera. El van despatxar de l'escola on era professor, acusat de no ensenyar l'ideari comunista, i, amb aquesta taca a l'expedient, va passar mesos sense feina.

Finalment, el 1983, sis anys després de sol·licitar-ho, va poder viatjar a l'Alemanya Occidental i va començar una nova vida a França, la República Federal d'Alemanya i Espanya.

El 2010, quan va visitar els arxius de la Stasi, hi va descobrir el nom de les persones que van informar sobre ell a la policia política, com aquesta va anotar tots els seus passos i el va seguir espiant fins i tot després de marxar del país.

La història s'ha conegut gràcies a l'emissora de ràdio regional del Saarland, on ha arribat la postal adreçada al programa de música "Europawelle Saar". "És un petit document de la història alemanya", han explicat des de l'emissora, que entregarà a Zettl, 44 anys més tard, el premi al qual mai no va poder aspirar perquè la seva postal havia estat interceptada pels serveis d'intel·ligència de la República Democràtica Alemanya.

Anar al contingut