Madrid

Una plataforma d'empreses i usuaris presenta més d'1 milió de firmes contra el cànon digital

La plataforma que recull firmes contra el cànon que grava els dispositius electrònics que poden reproduir o copiar un CD o un DVD han entregat 1.100.000 firmes al Ministeri d'Indústria. Aquesta plataforma està integrada per 28 associacions, entre les quals hi ha les patronals del sector de l'electrònica i les telecomunicacions, també les de consumidors i les associacions d'internautes. La plataforma contra el cànon es va formar quan es va començar a estudiar la llei de la propietat intel·lectual, l'any 2006, en què finalment es va introduir aquest cànon als dispositius digitals per còpia privada.

Actualitzat

La plataforma Todoscontraelcanon ha presentat al govern espanyol el més d'un milió de firmes que ha recollit a través de la seva pàgina web. La plataforma considera que el cànon que grava els dispositius electrònics que poden reproduir o copiar un CD o un DVD és "pa per uns quants i gana per a tots", com ja ha passat en el mercat dels CD i DVD els últims anys, que "abans generaven impostos i negoci i avui només generen mercat negre i venda il·legal".

Todoscontraelcanon està formada per una trentena d'organitzacions de la indústria i dels usuaris, entre les quals hi ha patronals del sector electrònic i telecomunicacions com AETIC, ASTEL, ASIMILEC o AEDOCDigital; associacions professionals com RITSI, ALI o AETI; representants de consumidors com FACUA i CEACCU; d'internet, com AUI o l'Associació d'Internautes; associacions de software lliure com Hispalinus, o la publicació de Comissions Obreres CONFIA.

La plataforma es va constituir a l'abril del 2006, quan s'estudiava la llei de propietat intel·lectual, en què, finalment, es va introduir el cànon als dispositius digitals per còpia privada. En aquest sentit, ja ha fet nombroses accions informatives per evitar que aquest cànon suposi un llast per al desenvolupament de la societat de la informació a l'Estat.

La llei preveu que Indústria i societats d'autors decideixin cada dos anys a quins dispositius i de quina manera s'aplicarà el cànon digital. Tanmateix, la impossibilitat d'arribar un acord ha fet que el Ministeri de Cultura i el d'Indústria siguin els responsables de prendre la decisió. Tenen fins al 27 de març per fer-ho, malgrat que tot apunta que la decisió es podria ajornar.

Des que es van trencar les converses entre Indústria i les associacions, a finals de desembre, totes les parts han comparegut diverses vegades per explicar la seva decisió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut