Maresme

Una plaga d'escarabats obliga a talar desenes de palmeres al Maresme

Una plaga d'escarabats ha obligat a talar desenes de palmeres al Maresme per mirar d'evitar que l'espècie, provinent de l'Àsia, s'escampi per tota la costa mediterrània. L'escarabat morrut ja ha fet talar 66 palmeres però no es descarta en absolut que se n'hagi de talar més. Aquest insecte que es menja les palmeres és la darrera espècie invasora a la fauna catalana, després del musclo zebra, el cranc americà o la figuera de moro. En aquest sentit, encara no se sap com aturar la plaga del musclo zebra, que s'està escampant de forma perillosa per tota la conca del riu Ebre.

Actualitzat

L'acció de l'escarabat morrut se centra a menjar-se l'ull de la palmera, on neixen les fulles, per instal·lar-s'hi i pondre allà els seus ous. Les larves de l'escarabat, llavors, fan cavitats cap a l'interior del tronc, amb la qual cosa impedeixen la circulació de la saba i, per tant, la palmera s'asseca i mor. L'insecte s'ha estès per Europa amb la importació de palmeres d'Egipte i l'inconvenient afegit que no té un depredador natural.

La "Caulerpa taxifolia" és una alga originària del Carib que és inofensiva per a l'home però tòxica per a altres algues i alguns peixos. Va introduir-se de manera accidental l'any 1984 a la costa de Mònaco, i ara és l'espècie exòtica invasora més nociva d'Espanya. Davant de la proliferació d'aquestes "espècies invasores" que desplacen o substitueixen les espècies autòctones, el Grup Especialista en Invasions Biològiques i la Fundació Territori i Paisatge han elaborat un rànquing de les 20 espècies invasores. Les 10 primeres són vegetals, i la primera animal és el musclo zebra, que s'alimenta de fitoplàncton i deixa sense aliment altres espècies.

Pel director de la Fundació Territori i Paisatge, Jordi Sargatal, cal mirar d'eliminar l'espècie per tots els mitjans i, si no és possible, "afavorir les espècies autòctones que es mengen els animals exòtics".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut