Artur Mas, al Parlament (Foto: EFE)
Artur Mas, al Parlament (Foto: EFE)
Barcelona

Una persona no vinculada a CiU vetllarà pel desplegament de les mesures anticorrupció

Artur Mas ha anunciat que una persona no vinculada a la federació vetllarà pel desplegament de les mesures anticorrupció acordades a la cimera de la setmana passada amb els òrgans de control i fiscalització de les institucions públiques. L'oposició li reclama valentia i que faci net al seu partit.

RedaccióActualitzat
Artur Mas ha anunciat que una persona externa a CiU vetllarà pel desplegament de les mesures anticorrupció acordades a la cimera de la setmana passada amb els òrgans de control i fiscalització de les institucions públiques. En una compareixença al Parlament per desgranar-les, Mas ha assegurat que aquest càrrec serà un independent o bé algú vinculat a una altra formació, i formarà part de "l'entorn més immediat" del president, per informar-lo de com s'apliquen les mesures.

Mas ha tornat a escoltar crítiques de bona part de l'oposició, que l'han instat a fer neteja al seu partit, en especial ICV-EUiA, el PP, la CUP i C's. Des del PSC i ERC han demanat "valentia" al president.

Mas ha assegurat que "parlarem tan a fons com es pugui" dels "casos reals" de corrupció i "peti qui peti", però ha advertit que s'ha d'evitar que "qualsevol acusació feta amb impunitat es converteixi en una veritat" perquè, si no, "acabarem com al Far West".

Els partits de l'oposició han fet retrets a CiU sobre el "cas Palau" i la polèmica del "3%" que va esmentar Pasqual Maragall, i Mas ha recordat que es van revisar els processos de contractació en el darrer govern de Jordi Pujol i que CDC va retornar les aportacions que havien rebut fundacions vinculades al partit en virtut de convenis amb el Palau de la Música que eren legals, però que podien afectar la imatge del partit.

Mas ha explicat als diputats les propostes de l'Agència Antifrau, dels síndics de comptes i de greuges, el Tribunal Superior de Justícia i la fiscalia per lluitar contra la corrupció.

Després de la darrera trobada divendres passat, es van anunciar propostes com ara que es tipifiqui com a delicte l'enriquiment patrimonial injustificat de càrrecs públics, que se'n publiquin els sous i els patrimonis, que els partits passin auditories externes i que es creï un codi ètic per a la transparència política i un registre de "lobbys". Segons el govern, tot plegat respon a la voluntat de propiciar una regeneració democràtica que eviti més desafecció de la ciutadania amb la política.

Oriol Pujol torna a insinuar que plegarà si és imputat

En el seu torn d'intervenció durant la compareixença de Mas, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha tornat a insinuar que no tindrà cap problema a deixar el seu càrrec si acaba sent imputat, com ja va deixar entreveure fa setmanes, quan va dir que "ningú de CDC serà una nosa" en el procés sobiranista. "Més em val la injustícia, fins i tot amb mi mateix, que no fer res", ha assegurat el portaveu parlamentari de CiU, esquitxat pel "cas ITV". "

Que ningú s'amagui darrere de la senyera, i un servidor públic ha de saber valorar en cada cas si és més una solució o un problema", ha conclòs el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imputat el diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo pel "cas Clotilde".

Anar al contingut