Una parella britànica, intoxicada amb el mateix agent nerviós que l'exespia Skripal

Ha passat a Amesbury, al Regne Unit, a pocs quilòmetres d'on vivia l'exespia rus retirat

RedaccióActualitzat

Una parella del poble britànic d'Amesbury està ingressada a l'hospital per intoxicació de Novitxok, l'agent nerviós amb què es va enverinar l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla.

La parella, una dona de 44 anys i un home de 45, van emmalaltir dissabte un darrere l'altre i els van ingressar.

No era heroïna

A l'hospital primer es van pensar que s'havien intoxicat amb heroïna o crack, però les anàlisis posteriors van verificar que la intoxicació era amb Novitxok.

Ho ha confirmat aquest dimecres Neil Basu, el responsable de l'operatiu antiterrorista del Regne Unit:

"He rebut els resultats de les proves analitzades al centre d'investigació militar de Porton Down, i mostren que les dues persones han estat exposades a l'agent nerviós Novitxok."

"No podem dir si aquest agent nerviós és del mateix lot a què van ser exposats els Skripal, però la possibilitat que aquestes dues investigacions estiguin relacionades és una línia d'investigació prioritària per nosaltres."

Molt a prop d'on vivia Skripal

Amesbury, famosa perquè al seu terme municipal hi ha Stonehenge, és a només 13 quilòmetres de Salisbury, la ciutat on vivia Skripal.

 

La parella intoxicada està ingressada al mateix hospital que van tractar els Skripal. Per evitar més possibles intoxicacions, la policia ha aïllat cinc espais relacionats amb la parella a Amesbury.

El cas Skripal

El cas Skripal va passar al març, i va tenir conseqüències diplomàtiques considerables: el Regne Unit va acusar Rússia de la intoxicació i va expulsar una vintena de diplomàtics d'aquest país.

En solidaritat amb el Regne Unit, els Estats Units també van fer fora una seixantena de diplomàtics russos.

Com a resposta, Rússia va acabar expulsant desenes de diplomàtics europeus i nord-americans i va tancar el consolat dels EUA a Sant Petersburg.

Anar al contingut